Waddenjol van Frank van Zoest

De Waddenjol

15 jaar geleden gingen we met de kinderen die nog klein waren, 4 en 7 jaar, op vakantie met een Zeepunter. We zeilden vanuit Giethoorn naar Enkhuizen, naar Texel, Harlingen, Vlieland en terug, meestal zeilend, soms roeiend, alles zonder motor, en we sliepen onder een tent. De boot was geleend en ik wilde ook zoiets, maar liefst in een moderne constructie. Ik tekende een overnaadse boot met brede gangen en Klaas Bes, bevriend jachtarchitect, strookte de boot na en rekende een en ander uit. Ondertussen besloten we dat we voorlopig beter af waren met een andere boot en het project lag jarenlang stil. Ik bedacht dat ik waarschijnlijk vooral alleen of met mijn vrouw zou zeilen en dat de bijna 7 meter lange boot wel iets korter kon. Klaas verkleinde de boot en nu is ze 5,4 m lang, 1,6m breed en steekt ze 15 cm. Waterverplaatsing 360 kg. Ik houd van spiegelsloepen en daar lijkt ze op, maar ze is veel lichter gebouwd.

De gangen zijn gemaakt van 6 mm okoume multiplex en de bodem van 8 mm, de spiegel, het steekzwaard (tijdelijk, binnenkort hopelijk een draaiend zwaard) en de zwaardkast van 12 mm berken multiplex, niet direct duurzaam maar het zit in de epoxy. Het roer komt van een oude OK Jol, het zeil is het zelfde als Iain Oughtred’s NessYawl zeil, gemaakt in crèmekleurig dacron, en voorzien van drie diepe reven. De mast is een polyester vlaggenmast, licht, stijf en goedkoop. Giek en ra zijn van Douglas en Inlands Grenen. Het andere hout is Inlands Douglas en Grenen. De buitensteven is Essen, in vrij dikke latten verlijmd. Het meeste massieve hout komt van André Ligthart Schenk die dit over had van zijn Hoogaars die hij onlangs bouwde.

Ze zeilt goed, en door het ontbreken van kielbalk en scheg draait ze heel snel. Dat betekent wel dat her roer er altijd aan moet zitten tijdens het roeien: Mogelijk zet ik er nog een scheg aan.

Afgelopen zomer zeilden we met de boot op het Paterswoldse Meer, en geleidelijk verbeterde ik de tuigage: Ik installeerde een reguleerlijn om de ra te trimmen en een schootklem van een oud Waarscheepje waarmee het vaarcomfort enorm steeg, tot die keer dat de boot na door de wind gaan doordraaide, het zeil vol viel en er 300 l water binnen stroomde voor ik de schoot kon losgooien. Maar we sloegen niet om, ik heb een goede beschermengel.

Ik wil met de boot meedoen aan Raids, naar Schiermonnikoog en verder wordt hij voor het sloepenroeiteam uit mijn buurt ingezet.

DSC_0521

Advertentie

2 gedachten over “Waddenjol van Frank van Zoest”

  1. Victor gezegd:

    Ligt jouw Waddenjol nog steeds aan het Paterswoldse meer? Zou ‘m graag eens bewonderen.

    • Dag Victor, mijn boot staat nu bij mijn huis op de trailer en je bent welkom. Kijk naar mijn website voor contact en het blog voor meer over de boot. Met vriendelijke groet, Frank van Zoest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s