Twin Dory van Maarten Sinaasappel

Mijn naam is Maarten Sinaasappel en heb mijn levenlang gewerkt  in de gezondheidszorg als medisch specialist. Op mijn 65ste jaar brak eindelijk het moment aan om mij aan mijn hobby te kunnen wijden. Ik heb altijd een passie gehad voor zeilen en bezat meerdere zeilboten waaronder een 12m visserman schokker, gebouwd in eigen beheer en ontworpen door mijn neef Frans Cobelens. Sindsdien had ik veel belangstelling voor handvaardigheid met name houtbewerking. De combinatie van beiden was snel gevonden in het ontwikkelen van vaardigheden bij het zelfbouwen van boten.

Ik ben begonnen met een collectief project (een Nutshel) bij de Bootbouwschool van Bert van Baar om de koudwatervrees te overwinnen, daarna kwam een Optimist van tekening gebouwd voor de kleinkinderen en tot slot een oud ontwerp waarvan geen tekeningen meer waren maar wel  een model.

Dit laatste project was de Twindory naar ontwerp van Frans Cobelens uit 1980. De maten van de Twindory heb ik overgenomen van een bestaande boot maar ik heb veranderingen aangebracht boven de waterlijn en aan de tuigage.

Oorspronkelijk was het ontwerp een open deelbare dory (eigenlijk een spitsgatter) met dubbele knik en een midzwaard met een gestaagde mast met sloep tuigage. Deze uitvoering is bewerkelijk om vaarklaar te maken en biedt geen afsluitbare berg ruimte. Daarom heb ik een voordek toegevoegd met een mastschot voor de naar voren verplaatste ongestaagde mast en de gewenste bagage ruimte, Het tuig is veranderd in een loggerzeil.

De zeileigenschappen hebben hieronder niet geleden en het vaarklaar maken is sterk vereenvoudigd. Aanvankelijk heb ik wat geexperimenteerd met verschillende zeilen, de eerste was een (te groot) sprietzeil wat op zich goed beviel maar vrijwel niet te reven was, daarna een kleiner zeil dat voldeed maar het uiteindelijk loggerzeil heeft gewonnen met als voordeel dat het ook goed te reven is. Het maken van zeilen was een nieuwe uitdaging geleerd van een expert op dit gebied Frank van Zoest (OarAndSail) en heeft mij naast veel voldoening ook nieuwe inzichten gegeven.

SONY DSC

Advertentie

8 gedachten over “Twin Dory van Maarten Sinaasappel”

 1. Kaai Hanhart gezegd:

  Beste heer Sinaasappel,

  Wat leuk dat heeft voortgeborduurd op de Twin Dory. Bezit sinds mijn kindertijd deze boot waarmee ik overal waar water is kan komen en zeilen. In het groene hart zeil ik doorgaans met een genua, zodat je zonder veel problemen de mast kunt strijken bij een brug. Uw oplossing met een voordek is een interessante stap, je hoeft de achterhelft ook niet spitsgat te maken, het komt mi de stabiliteit en de zeileigenschappen ten goede als de boot wat breder uitloopt, je zou zelfs zelflozers kunnen maken.

  Het oorspronkelijke ontwerp van uw neef is overigens geniaal, heb vaak mensen verbaasd zien kijken hoe je uit losse helften ineens een boot kunt maken waarmee ook gezeild kan worden.

  Veel plezier met uw boot en de bouw van volgende exemplaren.

  Kaai Hanhart

 2. Elly Meijer gezegd:

  Ik heb afgelopen winter in een impuls een twin dory gekocht omdat ik het zo’n schattig idee vond dat het zowel een roei als zeilboot is en ook door midden kan. Ik ga de boot nog aan de onderkant behandelen en dan het water in en uitproberen. Ben benieuwd. Nog een vraag waar u misschien een antwoord op heeft : de verkoper bleek uiteindelijk geen roeiriemen erbij te hebben. Balen. Ik ben op zoek naar tweedehands maar vraag me af hoe lang deze eigenlijk moeten zijn en maakt het ook uit welk soort?

  • Hallo Elly, er staat nu een Twin Dory op marktplaats (Amsterdam) met een foto van de riemen. Wij hadden er vroeger eentje. Erg leuk bootje!

   • Elly Meijer gezegd:

    Bedankt voor de tip. Ik heb ondetussen al wel twee roeispanen, helaas geen originele maar ik kan roeien. Helaas is de helft van het bootje lek en moet ik eerst repareren voor ik kan genieten van dit leuke bootje. Hopenlijk gaat dit binnenkort lukken.

  • Heinjochem Steig gezegd:

   Hallo Elly,
   leider spreche ich kein holländisch, aber ich habe verstanden, dass dein Boot undicht ist. Ich habe selber ein Twin Dory 2013 in Holland gekauft. Dieses Boot war ebenfalls undicht und zwar an beiden Spiegeln. Durch einen Bootsbauer hier in Deutschland habe ich einen Tipp bekommen. Du musst das Boot von aussen reparieren. Schleife
   beide Spiegel und ein Teil des Unterbodens bis auf das Holz ab. Dann schneidest du dir einige Glasfaserstreifen ca. 8 cm breit, damit du sie um die Kante von Spiegel und Boden legen kannst. Das ganze verarbeitest du mit Epoxidharz 2-3 mal. Du solltest einen Härter verwenden mit einer längeren Verarbeitungszeit. ca. 30 Min. Du musst die Glasfaserstreifen völlig blasenfrei aufkleben. Nach dem Aushärten kannst du die Stellen spachteln und lackieren. Und hier vielleicht noch ein paar andere Tipps:
   Diesen Sommer bin mit dem Twin Dory auf dem Sneekermeer gekentert, und zwar durchgekentert, d,h. der Mast zeigte senkrecht nach unten. Ich habe mir jetzt 4 Auftriebskörper in das Boot gebaut und dazu 2 elektrische Pumpen, die über ein kleines Solarpaneel mit Strom versorgt werden. Wenn du Interesse hast kann ich dir
   Bilder mailen.

   Mast u. Schotbruch

   Heinjochem

 3. Martijn cobelens gezegd:

  Hallo Maarten,
  Helaas kan mijn vader er niet meer van genieten maar ik (martijn) zijn kleinzoon (Ymre) en kleindochter (Silke) des te meer. Zullen we kijken of we dit jaar op de reeuwijkseplassen of ergens anders een rondje kunnen varen? Misschien ook leuk als andere twin Dort eigenaren aansluiten. Zou ik zelf als zoon van de ontwerper erg leuk vinden.

 4. Elly Meijer gezegd:

  Wat een leuk idee. Misschien zeilen wij wel mee. Al moeten we dan op zoek naar vervoer voor het bootje. Hou ons op de hoogte.
  Groet,
  Elly en Leo

 5. Koen Faber gezegd:

  Wat leuk, ik heb ook een twin dory (zeil nr.244) welke in het verleden vaak in reeuwijk en Italië gebruikt is. Binnenkort gaat hij weer gebruikt worden door m’n zoon van 10. Heerlijk bootje. Ook mijn vader heeft hem destijds aangepast met een voordek/opslagruimte en de mast kantelbaar gemaakt ivm de bruggetjes in Reeuwijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s