Trailersailor 21

Onze boot is, zoals bij de meesten waarschijnlijk, een vreemde eend in de bijt.
Wonend in Zuid Limburg en met als liefhebberij zeilen op groter water, ontstond de wens naar een trailerbare boot. Zodoende zou de lange reis naar het noorden met dagen bekort kunnen worden.

Rondzoekend stond ons het tweedehans aanbod niet aan. Op internet kreeg ik het ontwerp van Karl Stambaugh, CMD Boats, USA te zien.
Het ontwerp, de  Trailersailer 24, was ons te groot. Verkleinen tot 21 voet was volgens de ontwerper mogelijk.
Een platbodem met scherpe kiel en zijzwaardjes. Waterballast en loggerzeiltje en bezaantje.
Hout.
Op dat moment werkte ik als zelfstandig fotograaf veel voor de kunststof industrie in Zuid Limburg, DSM, Sabic, Lanxess, OCI. En had mijn vooroordelen over kunststof overboord gezet door de contacten met de research afdelingen van Dyneema, Engineering Plastics Automotive e.a..

Ik begon de voordelen te zien van schuimsandwich en epoxy bouw. En dat dit misschien voor onze “ one off” mogelijk zou zijn.
Na heel wat vallen en opstaan is het er ook van gekomen. Met enkele aanpassingen aan het ontwerp als hefdak e.a.

Afgelopen september hebben we een maand op het Lauwersmeer en omgeving gevaren. Er zijn nog wel verbeterpunten, maar in de basis is het bootje fantastisch.

In de Spiegel der Zeilvaart van jan/febr 2013 heeft een verhaal over ons bootbouw avontuur gestaan.

JoHoubenJo Houben

 

Advertentie

5 gedachten over “Trailersailor 21”

 1. Huub en Ans jacobs gezegd:

  Als buren hebben we de bouw van dit ” wonder” van nabij mogen meemaken. Wij waren vol vertrouwen dat het Jo en Truus zou lukken ” hun boot” te bouwen. Maar toch waren we opgelucht te horen dat de boot ook echt alles kan wat Jo ervoor in gedachten had.
  Heel erg gefeliciteerd met dit eenmalige en bijzondere project. Jullie verdienen zeker in de prijzen te vallen (al is de Zuiderling al een mooie prijs)
  De buren, Huub en Ans

 2. Ankie Bijstra gezegd:

  Geachte,
  Tijdens de bouw van de boot hebben wij naast Truus en Jo Houben gewoond. Geweldig om het ontstaan ervan te zien. Problemen waren er maar werden creatief en voortvarend opgepakt en opgelost. Kussens, gordijntjes voor het interieur werden zelfgemaakt. Grandioos om te zien dat de boot Zuiderling is genomineerd voor de ABBA! We duimen voor de prijs!
  Ankie en Peter Bijstra, Bemelen

 3. cecile frijns gezegd:

  Nou ja Jo moet de prijs krijgen uiteraard. Ben zelf ook een keer op bezoek geweest in de werkplaats. Zag er gelikt en doordacht uit! De ABBA is mijn favoriete groep uit de 70ties maar zeker ook van toepassing op de Zuiderling!

 4. Frans Bastings gezegd:

  Tja Jo en Truus, alvast gefeliciteerd met deze nominatie. Daar hadden jullie natuurlijk niet aan gedacht toen jullie met dit avontuur begonnen. Als ex fotocompagnon van Jo heb ik natuurlijk toch wel wat meegekregen over dit project. Ik denk dat Jo menig persoon het schaamrood op de kaken heeft gejaagd tijdens zijn strooptocht naar de broodnodige info voor dit project. Correcte antwoorden geven blijkt voor veel vaklieden toch vaak nog niet zo eenvoudig. Het blijft dus zoeken naar juiste kennis op dit gebied. Al met al, “petje af” voor jullie lef, aanpak en resultaat. Ik doe het jullie zeker niet na.
  En nu de hoofdprijs!
  Groet, Frans

 5. Arnold Heijers gezegd:

  Hallo Truus en Jo
  gefeliciteerd met de nominatie en wensen jullie heel veel succes
  we hebben jullie zeilboot in onze haven in Eijsden zien liggen
  wij hebben met grote ogen gekeken wat jullie hebben gepresteerd
  en hopen dat jullie er veel succes mee hebben
  groetjes Arnold en Nettie Heijers Vaals

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s