Sloep van Ben Mulder

Een geslaagd experiment!

  • Ontwerp van Ben en Eric Mulder (AutoCad en SketchUp)
  • Afmetingen: 5,30 m LOA en 2,03 m breed
  • Romp: sandwich van 8 mm oukume en 250 g/m2 glasweefsel (2 lagen) met epoxy
  • Motor: 3 cylinder Yanmar 21 pk intercooler; vaste driebladsschroef
  • Bouwtijd: 1,5 jaar

Ben Mulder heeft altijd de droom gehad om na zijn pensionering eigenhandig een sloep te gaan bouwen. Uitgangspunt was aanvankelijk een low-budget benadering, maar dat veranderde gaandeweg .

Eerst is van het eigen ontwerp een schaalmodel gemaakt. Hierna is het ontwerp uit AutoCad overgezet van papier naar schotten. De schotten waren alleen voor de bouw en werden later verwijderd. Als eerste stap werden de lijnen gecheckt en bijgesteld door de gangen met latjes te simuleren.

foto1  foto4

Nadat de lijnen werden goedgekeurd, was het tijd om de gangen te gaan monteren. De boot is gebouwd zoals beschreven door Ian Oughtred in zijn boek ‘Clinker Plywood Boatbuilding Manual’.

Vanaf deze initiële bouwfase van de romp is er heel veel tijd gaan zitten in het denkwerk en de puzzel van het afwerken van het interieur van de boot. Vragen over de locatie van de schroefas, de motor (een berekening van het centrum van oprichtend vermogen werd gemaakt op basis van de formules in Principles of Yacht Design, Lars Larsson & Rolf E Eliasson), de gashendel, de zitplaatsen, de bergruimte, de stuurinrichting (wiel en/of helmstof), de dieseltank, eventueel watertank en gootsteentje.

Veel bouwuren werden er nu ook gemaakt tijdens het afbouwen van het interieur. ‘Met passen en meten wordt de meeste tijd versleten’, bleek ook nu weer van toepassing. Met name doordat er geen tekeningen waren van het interieur, moest alles voor de eerste keer bedacht en uitgedokterd worden. Echter, het bood ook de mogelijkheid om de toch beperkte ruimte in de boot zo efficiënt en volledig naar eigen wensen in te richten. Noemenswaardig is nog de prachtige mahonie lijst die door middel van vierkante latjes (±2×2 cm) is opgebouwd en een prachtige en comfortabele omlijsting van de gehele kuip vormt.

Het exterieur en interieur is afgewerkt met een tweecomponenten pantsercoat met daarover een kleurlak in blauw, grijs en gebroken wit. De blanke houten onderdelen zijn afgelakt met epoxy en een tweecomponenten lak met daarin een UV filter. Op verschillende plaatsen zijn RVS stroken gemonteerd om schavielen te voorkomen. Ook zijn de kikkers een eigen ontwerp en door een professional gelast in RVS. Een logo is door middel van AutoCad ontworpen en door middel van laser gesneden uit RVS en daarna gepolijst.

Na enige tijd varen bleek wel dat er toch nog een enkele aanpassing nodig was; de spiegel van de boot werd te diep in het water getrokken en stuwplaten waren nodig. Wederom wat bouwuren later was de ‘wegligging’ perfect en werd de spiegel van de boot mooi uit het water gehouden, ook bij hoger vermogen.

Met een professionele dektent (het enige dat niet door de bouwer zelf is gemaakt) kan er ook op overnacht worden en er zijn al tochten vanuit Noord-Holland naar de Randmeren gemaakt. Ook op het grotere water bleek dat de stabiliteit erg groot is (laag zwaartepunt, kimmen, stuwplaten).

Terugkijkende op deze bouw zegt de bouwer Mulder ‘Bezint eer ge begint!’. Dit vanwege de behoorlijke tijdsbelasting en de kosten die onverhoopt toch kunnen oplopen. Het is daarom goed om van te voren een begroting te maken voor de verschillende onderdelen en de te kiezen filosofie. Echter, het resultaat is dermate mooi dat men zich daar niet door moet laten weerhouden!

Noot: Naar aanleiding van de aanpassingen die gedaan zijn tijdens het bouwen, is het ontwerp nogmaals in 3D getekend in SketchUp. In dit pakket was het (voor ons) makkelijker om de romp strokend te krijgen en een nieuw ontwerp is daarmee beschikbaar.

Advertentie