Simplexus van Taeke de Vries

Niet gehinderd door enige scheepsbouwkennis ben ik momenteel bezig met het bouwen van de Simplexus. Dit scheepje is getekend door Gipon in 1956 en waarschijnlijk zijn er door de jaren heen in totaal 15 daadwerkelijk gebouwd. Ik heb de luxe om aan huis in een hoek van mijn schuur te kunnen bouwen op tijden dat ik wil en  als ik er ter ontspanning zin in heb.
Door alleen de hoofdspanten te behouden en de andere spanten te vervangen door met het wood-core systeem te werken hoop ik medio 2015 mijn project af te sluiten.
Met vriendelijke groet,
Taeke de Vries
Foootttoo'ss 009   Simplexus tekening
Advertentie

19 gedachten over “Simplexus van Taeke de Vries”

 1. Paul v Dam gezegd:

  Leuk te lezen, dat je nog met je project bezig bent.
  Paul v Dam, eigenaar simplexus “Noest”

  • Gerrit van Dijk gezegd:

   Beste Taeke,
   Onze vader heeft een Simplexus gebouwd, Nemo. Hoofdkenmerken, ‘zware’ eiken spanten en hechthout. Weet wat van Simplexus en ben benieuwd naar de herkomst van uw boot.
   Gerrit van Dijk

   • Taeke de Vries gezegd:

    Beste Gerrit,

    Een wat verlate reactie van mij op jouw berichtje. ik kwam toevallig op deze site terecht en zag dat er reacties waren geplaatst waaronder die van jou.
    Ik heb mijn Simplexus als casco romp gekocht van Marc van Ditshuizen (http://www.marvadi.nl) Hij kwam door drukte er niet meer aan toe om de boot af te bouwen. Hij heeft mij toen veel verteld maar ik heb het niet opgeschreven en ben veel vergeten.
    Ook mijn Simplexus heeft zware eiken spanten maar de huid is van oregon pine 15 mm welke ik heb voorzien van epoxy met glasweefsel.

    Mocht je foto’s of documentatie hebben en je wilt ze delen laat het weten…

    met vriendelijke groet,
    Taeke de Vries

  • Taeke de Vries gezegd:

   Beste Paul,

   Heel toevallig kwam ik terug op deze site en zag jouw reactie voorbij komen. Ik had geen idee dat er reacties geplaatst waren…
   Jij hebt inmiddels ervaring me een “open” simplexus. is het wat je er van had verwacht?
   Hartelijke groet,
   Taeke

 2. p.wijngaard gezegd:

  Ik heb nog veel foto’s van mijn oude scheepje, een jaar aan het restaureren geweest en heb en kan je misschien nog van dienst zijn.Het zeilt prima dit scheepje.

 3. Casper gezegd:

  Dag heren,
  Mijn opa heeft omstreeks 1962 een Gipon Simplexus gebouwd met de naam ‘Libra’. Toen hij 15 jaar geleden overleed is de boot echter verkocht en ik weet niet meer waar hij is. Omdat ik inmiddels ook een echte zeiler ben ben ik op zoek naar deze boot. Ik hoop dan ook van harte iemand te vinden die mij meer kan vertellen. Kent u toevallig anderen die deze boot hebben? Enig idee hoe ik verder kom in mijn zoektocht? Heel erg bedankt!

  Groet,

  Casper

  • Taeke de Vries gezegd:

   Hallo Casper,
   Ik weet geen namen van Simplexus eigenaren.
   Ik weet wel dat een familielid van Gipon enkele jaren geleden met het Fries scheepvaart museum in gesprek is geweest om de documentatie mbt de Simplexus welke in zijn bezit is/was aan het museum over te dragen.
   Zelf ben ik in het bezit van de bouwtekeningen van de Simplexus.

   Succes bij je verdere zoektocht

   Met vriendelijke groet,
   Taeke de Vries

  • Taeke de Vries gezegd:

  • Willem Akerboom gezegd:

   Beste Casper, de Libra is momenteel in restauratie en in principe in een zeer goede staat. Deze restauratie is voor 3/4 voltooid. De huidige eigenaar is Ton Beugelsdijk Snoeklaan 12, 2215XG, Voorhout. Mijn indruk is dat deze man het niet ziet zitten om de restauratie te voltooien. Indien je de boot wilt bezichtigen kun je een afspraak maken met Willem Akerboom, ik ben de eigenaar van de loods waar de Libra ligt. Mijn emailadres wpmakerboom@gmail.com.
   Emailadres van Ton Beugelsdijk ton.beugelsdijk@ziggo.nl

   • Ellen gezegd:

    Beste Willem. Even een toch wel bijzonder verhaal: eind augustus vorig jaar (2020) kwam de Libra weer eens ter sprake in de familie en kwam ik, de moeder van Casper, bij toeval (?) op jullie website terecht. De Libra is weer terug in de familie!! Net op tijd want ze was bijna vernietigd. Ze wordt op het ogenblik door Casper gerestaureerd want de ‘gouden handjes’ van mijn vader zitten nog steeds in de familie. De Libra wordt komend voorjaar met champagne te water gelaten en mag weer terug naar de jachthaven bij de Westeinder waar ze altijd gelegen heeft!
    Blije groet,
    Ellen

 4. Paul van Dam gezegd:

  Hallo Taeke, na 3 jaar bouwen was mijn boot in 2008 klaar. Ik heb 2 jaar met plezier met het schip gevaren, maar ben nu weer met een nieuw opknapproject bezig (Trintella ll) wel heb ik de simplexus (naam Noest) nog in bezit. Schip zeilt beter dan met kajuit, en met ruimte voor zeker 5 man. Hoe ver ben jij?

  Groet Paul

 5. Taeke de Vries gezegd:

  Hallo meneer Wijngaard, Ik ontvang graag foto’s van uw simplexus project, je doet er altijd weer nieuwe ideeën bij op. Ik zet hieronder mijn mailadres. Alvast bedankt voor de info. Mvrgrt, Taeke de Vries.
  Info@klear.frl

 6. Gerrit van Dijk gezegd:

  Taeke de Vries,

  Wil je wel enkele foto’s sturen. Stuur mij graag je eigen emailadres aan gerritenheiltje@hotmail.com

  Hoop van je te horen/lezen.

  M.vr.gr.
  Gerrit van Dijk

 7. Luc Van Dam gezegd:

  Hallo,
  Ik ben benieuwd hoe de simplexus geworden is, heeft u foto’s?
  Ik vaar nu zelf in de open simplexus van mijn vader, geweldig mooi! (Zie eerdere berichten)
  Ik hoop dat u dit nog ziet!
  Luc

  • Gerrit gezegd:

   Beste Luc,
   U praat over een open Simplexus, is deze vroeger van fam. Nederbracht geweest?
   Wij hadden vroeger thuis ook een Simplexus, met kajuit, door onze vader gebouwd.

 8. T. de Maijer gezegd:

  wij zijn in bezit van het originele toerjachtje “Simplexus” met de naam KNOEST,
  Helemaal gerestaureerd met de originele tekeningen
  J.K. Gipson.

  • T. de Vries gezegd:

   Beste fam.Mayer,

   Wat fijn om te lezen dat er nog steeds simplexus bezitters zijn. Afgelopen zomer ben ik er ook nog twee tegengekomen welke werden aangeboden op marktplaats.

   U reageerde op een oude post van mij op de ABBA site. Leuk om te zien dat dat nog steeds gevonden kan worden. Mijn simplexus heeft nog steeds geen water gezien. Het bouwen staat al enkele jaren stil, dat is niet erg, het hebben van en het weten dat ik het verder afbouwen altijd weer kan oppakken is voor nu genoeg. Daarnaast bezit ik nog twee zeilboten welke genoeg zeil plezier geven.

   Ik ben benieuwd naar jullie simplexus wordt daar mee gezeild en wat zijn de zeileigenschappen van knoest? Ik las ergens dat de simplexus nogal loefgierig is, is dit ook jullie ervaring. Mochten jullie nog onderdelen dubbel hebben en jullie willen dezen kwijt laat het maar weten ook zou ik als het mogelijk is wel enkele foto’s van jullie boot willen zien. M.i. leer je daar altijd weer heel veel van.

   Ik hoop op een reactie.

   Met vriendelijk groet,
   Taeke de Vries

 9. Eric gezegd:

  De KNOEST staat te koop (veiling).
  Is dit toerjachtje geschikt voor de beginnende watersporter met als ligplaats een grote rivier?

  • Ellen Dijkman gezegd:

   Hallo Erik,
   Het is lastig om je vraag te beantwoorden want zo te zien zijn er twee modellen van de Simplexus ontworpen…… Ik kan niet zien welk model De Knoest is.
   Mijn vader heeft in 1959 de Simplexus van 6.50 m lang gebouwd in onze achtertuin, maar niet geheel volgens de tekening. Deze boot is eigenlijk niet geschikt voor de grote rivieren want er wordt absoluut geen rekening met je gehouden, en de golfslag is er erg ‘wild’. Dat vereist vakmanschap en vooral moed…… Hoe de vaareigenschappen van De Knoest zijn weet ik dus niet, ik vermoed dat deze boot het andere model is. Als je het leuk vind kunnen we het er verder over hebben!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s