Riva van Henk van de Made

Een jaar of 10 terug was ik op vakantie in de buurt van Monaco. Daar begon het, we zaten wat te drinken en hoorden een paar boten uit de haven komen. Ik kikte op het geluid, maar toen ik zer zag, had ik er geen idee van dat het een paar Riva’s waren. Later op de dag vond ik die boten in de haven en was verkocht, wat mooi hoe mensenhanden dat kunnen maken, zei ik tegen mijn vrouw. Daar is het dus begonnen. Ik zei tegen mijn vrouw; eens ga ik dat proberen te maken.

Een jaar of 5 terug begon het echt te kriebelen en ben ik op internet op zoek gegaan en kwam ik terecht bij Harting in Aalsmeer. Het klikte van af de eerste dag met deze man, hij wilde een tekening voor mij regelen. Voor advies kon je hem altijd bellen of langskomen. Dus toen ik later een tekening bij hem heb opgehaald, zei hij nog tegen me, weet wel goed waar je aan begint. Ik restaureer al 25 jaar Riva’s, maar heb er nog nooit een gebouwd. Die woorden gaven mij een kick en ik dacht hier bijt ik mij in vast.

Dus ben ik mij gaan verdiepen in de tekening, en een beetje gaan rekenen omdat ik op schaal moest want Een boot van 8.30 x2.50 was te groot voor de ruimte die ik had. Ik ging dus voor 6.30 x 2.00. Dus geen 2 motoren van 220 pk maar 1 van 285 pk; geen 400 liter benzine maar 130, alles een beetje in verhouding.  Dat was dus te start van de bouw en dat is vanaf dag 1 goed verlopen.

Zo af en toe ging ik weer naar Harting met wat vragen en advies over dit en dat en liet ik hem de foto’s zien van hoe ver ik was. Op een zondag belde hij of ik thuis was want hij wilde komen kijken, dat vond ik van zelf erg leuk. Ik kreeg complimenten en daar genoot ik natuurlijk van. Toen dacht ik dit gaat lukken met de woorden van deze man. Nu ga ik zeker streven voor 100% laat het dan 80 worden. Toen de boot zover was, dat de motor er in moest, heb ik hem naar Aalsmeer gebracht. De motor is er daar ingezet compleet met electra en meters.

We hebben daar proefgevaren. Toen hij voor het eerst te water ging was dat heel erg spannend. Hij lag helemaal perfect in het water, dat was een grote verrassing, dat had ik nooit verwacht. Toen we gingen varen moesten er een paar kleine dingen aangepast worden en toen was alles helemaal naar het zin. Daarna ging de boot weer mee naar Enkhuizen.  Daar heb ik hem afgebouwd. Afgelopen vakantie zijn we beginnen met varen fantastisch.

DSC01120 (2) (800x600)

Advertentie

2 gedachten over “Riva van Henk van de Made”

 1. Piet Kok gezegd:

  Hallo Henk,
  Vorig jaar zomer vertelde je mij al over je hobby.
  Je had een Riva speedboot gebouwd in je eigen werkplaats.
  Ik probeerde mij daar een voorstelling van te maken.
  Na het lezen van het ( leuke ) krantenartikel kan ik zeggen, dat je mijn hoge verwachtingen hebt overtroffen.
  Mijn complimenten voor deze geweldige prestatie.

  Succes met je nieuwe uitdaging.

  Gr. Piet Kok

 2. mark vekemans gezegd:

  Hallo,

  Ik heb 2 (nog nieuw verpakte) boeken in mijn bezit over Riva boten.

  1 boek is “Electa” van auteur en designer Decio Giulio Riccardo Garugatti” met ISBN Nummer 978-88-370-6508-9 in de Engelse Versie. Het vertelt de geschiedenis van RIVA (verhuis van Como naar Sarnico…)
  en dit boek is momenteel nergens meer te verkrijgen.

  Het 2de boek “Riva 170th Anniversary 1842-2012” uitgegeven in hard cover (ook nog volledig nieuw verpakt.

  Vooraleer ik beide boeken, in perfecte staat, via andere wegen ga aanbieden wou ik jullie vragen of jullie enige interesse hadden in beide boeken.

  Met vriendelijke groeten,

  Mark

  Mark Vekemans
  +32/473.366.377

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s