Ness Yawl van Pieter Kesteloo

Ergens in het begin van 2009 liep ik, surfend op het internet, tegen de Ness Yawl aan, een ontwerp van Ian Oughtred. De mooie lijnen van het scheepje trokken meteen mijn aandacht en het duurde niet lang of het plan om haar de bouwen namen concrete vormen aan. Het ontwerp was snel geleverd door Ian en er kon begonnen worden met het bestuderen van de tekeningen.

De Ness Yawl is een overnaads spitsgat ontwerp met een lengte van een kleine 6 meter over de stevens. Het ontwerp voorziet in een geballast midzwaard, een aangehangen klaproer en kent 3 zeilplannen (sloop, Lug, Yawl). Een voor- en achterdek behoren ook tot de mogelijkheden. De romp is opgebouwd uit 4 gangen 9  mm watervast multiplex en voor de constructie worden moderne verbindingsmiddelen gebruikt (epoxy, rvs/messing schroeven).

Het idee om de romp helemaal zelf van tekening te bouwen leek me net een brug te ver. Het ontwerp op ware grootte natekenen en uitslagen maken van mallen, gangen etc. was me net wat te uitdagend voor een eerste bouwproject. “Lofting” bewaar ik voor een volgend project. Ik had al wel gelezen dat er andere bouwers gebruik hadden gemaakt van voor gefreesde mallen en gangen en na wat speurwerk kwam ik in contact met Jordan Boats in Engeland.  Na wat heen en weer gepraat over allerlei details, de keuze van het hout en de levermogelijkheden liet ik een pakket van gangen (Mahonie) en bouwmallen (Mdf) frezen.  

Na 2 weken werd er een keurig pakket afgeleverd en kon begonnen worden met de bouw in de winter van 2009. Het opstellen van het bouwframe met daarop de mallen was relatief eenvoudig. Een kwestie van alles goed waterpas en haaks zetten en nauwkeurig tussenafstanden van de mallen meten. De gangen, die in drie delen elk waren aangeleverd, werden op lengte gemaakt d.m.v. schuine lassen (1:10). Een nauwkeurig werkje waar de bovenfrees en een klemopstelling goede diensten bewees.

Bij te lage temperaturen in de bouwloods verhuisden we naar de verwarmde schuur waar roer, midzwaard de rondhouten werden gemaakt. De laatste uit oregon pine. Om kromtrekken tegen de gaan werden de beoogde balken eerst geschulpt om daarna de delen “omgekeerd” weer aan elkaar te lijmen. Daarna werd er menig uurtje besteed om de balkjes van vierkant naar achthoekig naar zestienhoekig naar rond te brengen en te verjongen. Er gaat overigens niets boven de lucht van geschaafd oregon pine!

Mijn vader en ik bouwden gestaag verder gedurende de week-enden en zo hier en daar een avond. De kielbalk en binnensteven werden gelamineerd uit eiken en de buitenstevens uit massief mahonie. Daarop zetten we een messing bescherm strip. De buitenzijde van de romp (m.u.v. de bovenste gang) werd voorzien van een glasmat en het geheel werd geplamuurd en wit afgelakt. De bovenste gang werd blank gelakt. Na het omkeren kon aan de binnenzijde worden begonnen. Daar vonden we als eerste nogal wat overtollige epoxy dat uit de lijmnaden van de gangen was geperst. Een belangrijke les werd geleerd: Overtollige epoxy lijm verwijderen als het nog ZACHT is! Een föhn bood uitkomst en na heel wat uurtjes “verzachten” en krabben was de binnenzijde klaar om afgebouwd te worden. Dekken en bulkheads werden geplaatst en doft, midzwaardkast en langsbanken completeerden het geheel. Na wederom de nodige bloed zweet en tranen (een zakker is zo gemaakt) bij het lak en schilderwerk, en met het eind in zicht, werd begonnen met het rvs beslag (“puttings”,lummel, giek, dek en roerbeslag). Stukken strip en staf werden bewerkt met slijpschijf, draaibank, lasapparatuur, boorkolom en veel, heel veel schuur en polijstpapier. Hout heeft de voorkeur, dat is zoveel eenvoudiger te bewerken!!!!

Na ongeveer twee jaar kon de Noorderzon te water in het vroege voorjaar van 2011 en deden we mee aan het zeilweekend in Uitgeest samen met vele andere fraaie scheepjes. Dat was een groot succes in de aanwezigheid van Ian Oughtred en Kathy Mansfield die haar foto’s publiceerde in het tijdschrift Water Craft.

Het zeilen met de Noorderzon is mooi. Het zeilt levendig als gevolg van haar rankheid en zeiloppervlak. Je zou zelfs kunnen stellen dat ze een tikkeltje overtuigd is maar dat maakt wel dat er bij het geringste zuchtje wind er vaart is. Boven de Bf 4 moet er wel gereefd worden, tenzij er een 2e zwaargewicht aan boord is!

Vriendelijke groet,
Pieter Kesteloo

P1010433 (Kopie)
Advertentie

1 gedachte over “Ness Yawl van Pieter Kesteloo”

 1. Astrid Bakker-Zierikzee gezegd:

  Hi Pieter, leuk om je verslag te lezen. Wijzelf hebben 8 jaar geleden een laaksloep gebouwd. Onze ervaringen lijken op die van jullie. Vele weekenden gewerkt maar het resultaat mag er wezen. Een fraaie sloep van 4m ligt nu aan ons huis in Amersfoort. Hij lijkt erg op jouw boot maar dan zonder zeil.
  Het was een project in onze wijk met als doel je buren te leren kennen. We startten met een bouwpakket en 2 jaar later was daar een volwaardige sloep. Jammer dat ik geen foto kan uploaden.
  De laaksloep staat ook bekend onder de naam Lobster 12.5.

  Groet
  Astrid Bakker-Zierikzee

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s