Laita vletje van Piet de Rijk

Zelf ben ik van het bouwjaar 1936 en al als jongen van een jaar of twaalf begon ik aan een eerste scheepsmodel (een onderzeebootje van ongeveer 12 cm). De bouwtekening en een plankje balsahout dat kreeg ik van een buurman, die een prachtig groot model aan het bouwen was. Hoewel mijn eerste nooit iets is geworden heb ik daarna aan het maken van allerlei scheepsmodellen veel plezier beleefd.

Nadat ik in 1977/78 een Waarschip 570 en in de jaren ‘94/’98 een Waarschip 28 LD had afgebouwd, maar inmiddels zelf geen boot meer had om in te varen, besloot ik in 2009 mij toch nog weer eens aan een zelfbouwproject te wagen. Mijn keuze is toen gevallen op een ontwerp van de Franse jachtarchitect François Vivier.

De Bootbouwer in Steenbergen kon mij een cnc gefreesd pakket “Laita” van een roei- zeilvlet leveren: lengte 3,58 en breedte 1,40 meter, overnaads gebouwd van Mahonie Marine hechthout van 6 mm.

Dit zeer complete pakket leverde mij alles wat ik wenste: een eenvoudige maar aantrekkelijke rompvorm, een werktafel plus alle mallen en dit alles net passend onder een partytent op het terras van ons huis.

Het op lengte lijmen van de bodemdelen en de in totaal zes huidgangen door middel van een liplas vond ik nog het lastigst. Maar met precies afgewogen polyurethaanlijm 2K expert van Bison is al het lijmwerk goed gelukt. Ook met de toepassing van Owatrol olie in plaats van epoxy, waar ik nogal allergisch voor ben, verkreeg ik n.m.m. een prima resultaat.

De bouw heeft van eind april tot begin september 2009 geduurd en mijn vrouw en ik vermaken ons nog regelmatig een uurtje op een naburige plas.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s