Het eigen sloepje van Jacco Kok

De eigen boot Jacco Kok

Ik kon geen ontwerp vinden met een holle hoge boeg dus besloot ik mijn bootje zelf te ontwerpen. De spanker die we vroeger hadden voelde zich op het ijselmeer niet zo thuis dus ik wilde een boot met meer vrijboord en een boeg die door de golven snijdt. Het moest ook een ’sail and oar’ boot worden waarmee geroeid kan worden. Het werd vanzelf een traditioneel ogende boot hoewel het ontwerp nergens op gebaseerd is. Ik heb alleen wat eenvoudige hydrostatische berekeningen gedaan en verder het ontwerp op de 17e eeuwse manier benaderd: “Als het er goed uitziet is het goed”.

Voor mij was al snel duidelijk dat er een logger zeil op moest. Een korte onver- staagde mast maakt dingen een stuk mak- kelijker. Het moest geen boot worden om in een wetsuit mee te zeilen en ik hoopte dat de korte mast de neiging to hellen bin- nen de perken zou houden.

Om verlijeren tegen te gaan heb ik een steekzwaard gemaakt met een CNC gefreesd NACA profiel. Het zwaard steekt een meter onder de boot uit. Het roer is een hand gschaafd profiel en steekt 60cm.

Ik heb van het hele proces een blog bijgehouden op http://www.0xcafebabe.nl/

De afmetingen

zijn:

lengte: 4m20
breedte: 1m50
diepgang: 0m25/1m25
gewicht: +/- 65kg
zeil; 9.6m2

Het ontwerpen zelf

De software die ik kon vinden beviel me ook niet dus ben ik begonnen met het schrijven van software. In tegenstelling tot wat gebruikelijk is, is de tekening het resultaat van het

ontwerpen en niet de basis. Het ontwerp bestaat uit een aantal gekozen krommes (curves) voor de kiellijn de zeeg en de vorm van boven gezien en een ’formule’ voor de spanten.

De software rekent de uitslag uit en produceert ook de CNC-files. Heel handig is dat de freestafel ook de ’stitch’ gaatjes boort voor de stitch and glue methode.

CNC

Het zaagpatroon zag er te moeilijk uit om met de hand te doen dus besloot ik een freestafel te maken. Een half jaar later was het zover ik kon aan de boot beginnen. Helaas moest ik de werkplaats uit waar mijn freestafel stond, daarom is het schaalmodel op mijn eigen tafel gefreesd en de echte boot op een andere CNC machine gefreesd.

Schaal model 1:2

Omdat ik er niet helemaal gerust op was heb ik eerst een 1:2 model gemaakt. Dat bootje was net groot genoeg om mee te roeien. Dat roeitochtje gaf genoeg vertrouwen om de boot op ware grootte te bouwen. Er waren een paar lijnen in het ontwerp die me niet bevielen dus heb ik de software iets aangepast met een extra stap om sommige curves na te ’fitten’.

De echte boot

Voor het schaal model had ik 6mm populier gebruikt, voor de echte boot 6mm okoume van de Amsterdamse Fijnhout Handel. De romp maken ging vrij snel maar het interieur ontwerpen en maken en het dolboord en de zwaardkast plaatsen etc kostte toch aardig wat tijd.

Na 6 maanden was de romp min of meer klaar en heb ik een sprintje getrokken van 2 weken (mijn vakantiedagen 🙂 waarin ik een mast, ra, giek, roer en riemen heb gemaakt. Alles hoofdzakelijk met de Stanley nr4. Het zwaard had ik eerder al op de cnc machine gemaakt.

Snel een zeil geimproviseerd met 2 V-darts (coupnaden voor de kleermakers) en varen maar. Het bleek dat het eigen gewicht (ca 60kg) van de boot te laag is om goed in het water te liggen. Een snel testje met een kartonnen schaal model in een bakje water gaf aan dat ca 70kg ballast de zaak zou verbeteren. En inderdaad met 70kg zand verdeeld over de bodem (in zakjes onder de vlonder) vaart ie prima.
Inmiddels ben ik bij Frank van Zoest geweest voor een cursus zeil maken en ben ik bezig de laatste hand aan het zeil te leggen. Mijn op marktplaats gevonden Pfaff is daarbij een hele steun.

 

 

Jacco Kok

Advertentie