Gouden Leguaan

gouden-leguaan

Tijdens een zoektocht naar een houtbewerkingmachine liepen we tegen een “schuurvondst” aan. Een verwaarloosd en afgedankt casco dat, hangend aan kettingen, dienst had gedaan als reclame model voor de sloepenbouwer “De Koninklijke Breedendam”. We hebben het casco aangekocht en overgebracht naar onze toenmalige locatie , een door de gemeente Vianen afgedankte loods op Sluiseiland, die al enige tijd door ons werd gebruikt. Hier hebben we het casco tot op het kale hout ontdaan van alle lak, de gaten gedicht en het houtwerk, zowel van binnen als aan de buitenzijde, in tweecomponenten impregneer gezet. Daarna is de buitenzijde meerdere keren geschuurd en gelakt tot er in totaal 5 lagen ( twee- componenten lak) waren aangebracht en een anti fouling laag.

Begin 2014 gaf de Gemeente Vianen te kennen dat we de loods, in verband met bouwplannen op Sluiseiland, moesten verlaten. In april zijn we naar een nieuw onderkomen “De Limiet” in Vianen verhuisd. Nu begon het eigenlijke werk pas echt.

Omdat alle teamleden kleinkinderen hebben, werd besloten de sloep zo kindvriendelijk mogelijk in te richten dus ook de besturing. Daarom werd het dus geen helmstok maar hydraulische besturing.De materialen voor de hydraulische besturing zijn (tweedehands) gekocht op de sleepbootdagen in Vianen.

Nog tijdens ons verblijf op de oude locatie (Sluiseiland) is de beschoeiing van het Merwedekanaal (dat daar langs loopt) vernieuwd. De sloper is zo vriendelijk geweest ons een tweetal vrijkomende sloopdelen te schenken. Het roer is gemaakt van deze AZOBE-sloopdamwanden, hard hout en misschien wel honderd jaar oud. Het roerbeslag is zelf ontworpen en gemaakt van RVS inclusief de geïntegreerde bevestigingspunten voor de kabelaring.

Alle Breedendam Sloepen hebben op hun roerblad een goudkleurig leeuwtje. Omdat onze sloep niet is vervaardigd door Breedendam, mogen wij dit niet voeren. Dus hebben we gekozen voor een goudkleurige leguaan,

Voor de stuurstand zijn diverse proefmodellen gemaakt voordat het definitieve model werd gemaakt. Het definitieve ontwerp bestaat uit 18mm watervast multiplex bekleed met 8mm Mahonie ( afval van een bevriend houtverwerkingsbedrijf).

In de stuurstand zijn ondergebracht: Het motor bedieningspaneel; het kompas; de brandstofmeter; de bedieningsschakelaars voor de navigatie- verlichting en de bilge pomp; een 12V voedingsplug; de 12V-accu en de aansluitklemmen en zekeringen voor de elektrische componenten in de sloep.

De motor, een twee cilinder NANI diesel, is gevonden op markplaats. Niet gehinderd door enige kennis of ervaring hebben we een motorfundatie gemaakt van zware balken en deze ongeveer midscheeps geplaatst, vervolgens de watergesmeerde schroefas, ook gevonden op markplaats, een nieuwe dubbele homokineet koppeling en de schroef gemonteerd.

De bevestigingen, voor de aansluiting van het gas en de keerkoppeling, bedacht en aangebracht, de elektrische installatie ontworpen en geïnstalleerd (o.a. koelwater inlaat beveiliging). Daarna nog de wierpot, de waterlock met uitlaatdemper en een bilgepomp geïnstalleerd.

Na het plaatsen en aansluiten van de brandstoftank ( verkregen uit een faillissementsveiling) was de sloep “technisch vaarklaar”.

Op 8 juli 2016 is de dag aangebroken voor het maken van een proefvaart. De sloep wordt met de boottrailer naar de haven in Vianen gebracht en te watergelaten. Nog even een snelle controle en de motor kan voor de eerste maal gestart worden. De motor startte (elektrisch) binnen 5 minuten en liep als een zonnetje! De boot reageerde goed op het gas en de keerkoppeling. Ook de hydraulische besturing werkte uitstekend. We hebben de rest van de dag een uitgebreide proefvaart gemaakt op het Merwede kanaal en de Lek. En, niet onbelangrijk, de boot is op gepaste wijze gedoopt.

Daarna volgde de afbouw.

De zitting van de “schipper” is een zelf gevlochten webbing in een houten frame van het damwandhout waar we ook het roer van hebben gemaakt. Het voor-, en achterdek zijn gemaakt van teakhout dat, ruim 40 jaar geleden, door een buurtgenoot is meegenomen vanuit Indonesië. Het hout is opgezaagd tot latten die met de frees voorzien zijn van sponningen. De latten zijn verlijmd op 2 lagen 8mm dik watervast multiplex. Het” inrubberen “, was weer een uitdaging voor het team. Filmpjes op YouTube boden uitkomst en het resultaat mocht er zijn (zie foto hierboven). De vlonders en blokroosters zijn gemaakt van resthout uit een zagerij. Het maken van de blokroosters op de cirkelzaag was nog een hele klus. De kuiprand is gemaakt (gelamineerd) van 2 lagen 6mm Mahonie. De planken zijn op een grote lintzaag gezaagd uit dikke planken (250x30x3500)in plakken van 8 mm en daarna onder de vlakbank naar de 6mm gebracht. De ronding aan het voordek was te klein voor planken van 6mm (scheurden bij het buigen). Dit is opgelost door 3 lagen van 4mm te lamineren. De latten voor de randen zijn gezaagd en gefreesd uit volhout. De rugleuning van de voorbank is tegen een framewerk gemonteerd en bestaat uit 60 latjes, waarvan er niet één gelijk is.

Als laatste is de kabelaring met leguaan aangebracht en zal de striping, ter hoogte van de waterlijn, op de romp worden aangebracht. Daarna zal al het houtwerk, met uitzondering van de teakhouten dekken, nog van een paar lagen 2 componentenlak worden voorzien en het benodigde beslag worden aangebracht.

 

Ed te Biesebeek.   (gepensioneerd elektronicus).

Theo Dingemans. (gepensioneerd gereedschapsmaker).

Goof de Launay.    (gepensioneerd constructeur).

 

Advertentie