De zeilboot van Luc Wolffgramm

Mijn naam Luc Wolffgramm en ben inmiddels 76 jaar geworden.
Wat jaren geleden werd er aan mij gevraagd of ik een bouwproject op het Bickers eiland in Amsterdam wilde begeleiden, het terrein moest wel even bouwrijp gemaakt worden wat inhield het slopen van kantoren twee scheepswerven en de sanering van de vervuilde grond.
De kantoor gebouwen, gebouwd midden jaren zestig zaten vol met hardhouten plafons, in de trappen huizen zaten trapleuningen van mahonie. Daar ben ik op het idee gekomen om een mahonie houten boot te bouwen.
Na een gesprek met de sloper kon ik het hout mee nemen, daar de sloper het naar een versplinter bedrijf afvoerde en er een prijs per m3 voor moest betalen, dus hoe meer ik af voerde des te beter. Ik had zelf een loods waar het hout naar toe kon.
De keuze van de boot was snel gemaakt een makkelijk en comfortabele zeilboot die alleen gezeild moet kunnen worden ruime stahoogte en wat luxe. Model middenkuiper ik ben onder veel boten gekropen met een meetlat en tekenblad. Via een kennis ben ik op het spoor van een lijnen plan gezet, het betrof een boot uit begin jaren zeventig een midden kuiper met over hangen en een buik.
De boot heb ik op schaal 1:10 op mijn tekentafel uit geslagen vervolgens heb ik een boot naar mijn idee er overheen getekend. de maten zijn 12,5 x 3.9 x 1.6 geworden een door lopende kiel en twee roer bladen zodat de boot kan droog vallen.
Het onder water schip is vrij modern geworden en zo lang mogelijke waterlijn voor een mooie loop dus een bijna rechte neus de opbouw een beetje retro look.
In de loods had ik een werkbank gemaakt van 14 mtr lang waar op ik latten ben gaan maken van 6×3 cm en 3×4 cm, ik had 4000 mtr latten 3×2 cm in lengtes van 4 en 5 mtr  hier maakte schuine lassen aan van 14 cm en lijmde de latten met watervastelijm vast. 
Terwijl de latten moesten drogen sloeg ik het lijnen plan op ware grootte uit zaagde ik de hulp bouwspanten van bouw triplex, van badding hout een vlak bouw raam gemaakt waarop ik de spanten plaatste, het gehele timmerwerk heb ik alleen gedaan, ook het keren van de boot.
Mijn vrouw heeft me gehopen bij het aanbrengen van de glas matten en het mengen van de epoxy zodat ik sneller kon door werken.
Voor dek en opbouw heb ik zoveel mogelijk massief mahonie gebruikt, ook de hoofdschotten zijn van mahonie gemaakt. De verbindingen zijn met veel zwaluw staarten, gewoon om dat ik dit leuk vond. 
De afbouw is een kwestie van door gaan, het is me gelukt om de hoofd motor er in te krijgen ik stel alles af en mijn zoon doet de controle en de verdere technisch installatie. De boot is geheel geïsoleerd ik heb dubbele patrijs poorten gemaakt zo dat er geen condens in de winter ontstaat.
Er is een dieselkachel geplaatst die ook via warmwater twee radiatoren verwarmt en warme lucht blaast. De boot heeft zes slaap plaatsen een ruime kajuit een mooi vrij achterdek, er wordt elektrisch gekookt middels een aggregaat drie tanks voor 500 liter diesel 350 liter water 150 liter grijs en 150 liter zwartwater.
  zw 2    zw 5
Zeewolff2
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s