De Whitehall

De bouw van een Whitehall roeiboot.

Als student was ik begonnen met de bouw van een houten Spanker, ik moest in dienst en mijn broer heeft haar toen afgebouwd. Het bouwen van een houten boot bleef altijd trekken, maar er was weinig tijd over naast mijn vak als huisarts. In 2004 kreeg ik meer tijd en bouwde ik als een soort proef een Optimist op zolder om te kijken of dat lukte. Het lukte : gemaakt van watervast multiplex a.d.h.van tekeningen van een vriend. De Optimist wordt nu door de kleinkinderen gezeild.

Ook in dat jaar heb ik meegedaan aan een bootbouw cursus in Enkhuizen bij Bert van Baar en kreeg daar uitleg over een lijnenplan.

In 2006 vindt mijn vrouw Truusje in het boek van John Gardner plaatjes van een Whitehall rowing boat. Dit lijkt ons een prachtige scheepje, mooie lijnen en een wijnglasspiegel. Het verhaal dat het in de havens van New York en Boston als een soort watertaxi naar zeilklippers gebruikt werd maakt het alleen maar mooier.

In Aalsmeer bezoek ik een paar boot-bouwende heren, die een Whitehall maken na een cursus bij de Bootbouwschool. Zij ziet er prachtig uit, maar lijkt niet makkelijk te bouwen.

Dan in maart 2009 sloopt mijn zwager Jan zijn redcedar plafond en zoon Dirk brengt het naar Sneek. Het hout zat 30 jaar in het plafond en is dus kurkdroog. De eerste planken worden gestript van hun veer en groef met de combinatie houtbewerkingsmachine Robland van een vriend. Het lijkt mooi hout voor smalle latten.

Midden 2009 stop ik helemaal met mijn werk als huisarts en nu krijg ik alle tijd voor het Whitehall project.

In september 2009 maken we een reis naar de USA en kunnen Mystic Seaport Museum bezoeken om de Whithall rowing boat te zien en te roeien. Je kunt daar allerlei klassieke scheepjes huren. De Whitehall roeit wat zwaar, maar raakt met een aandrijvende riem nauwelijks uit koers. Deze boot is overnaads gebouwd. Deze wordt het !! Tekeningen van een 17 ft Whitehall aangeschaft bij het museum om de originele constructie te bestuderen. Ik besluit smalle latten voor de huid te gebruiken en die te bedekken met een glasmat en epoxy.

Het originele lijnenplan is voor een scheepje van 17 voet of 5.10 m en onze garage is 4.70 m. Dus het lijnenplan moet tot 15 voet worden verkleind. De foto van het voor-achterwaartse lijnenplan wordt op de gewenste breedte op de plaat multiplex geprojecteerd met een beamer en de lijnen worden zo op die plaat met krijt overgenomen.

Boeg, kiel, spiegel en bovenste gang worden van eikenhout. De bovenste gang krijgt een iets strakkere zeeg, die eventueel door schaven weer slapper te maken is. Ik vind de strakkere zeeg mooier. De boeg wordt gemaakt van zeven eikenhouten latten die in de zelfgemaakte stoomkist worden gestoomd, in een mal gebogen en gelijmd met epoxy. De spiegel van twee dikke eiken planken wordt in wijnglas-vorm gemaakt.

Truusje maakt twee riemen van oregonpine en jatoba hout, de techniek hiervoor leerde zij bij Macboat in Medemblik. Ter hoogte van de dollen komt er tuigleer op.

Op 1 april 2012 was de tewaterlating:

Whitehall Jaap v W   Whitehall Jaap v W2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s