De overnaadse zeilsloep van Christiaan Helder.

Overnaadse Zeilsloep 3,05m (10 voet)

Met plezier meld ik me aan voor de ABBA 2017. Mijn droom is al lange tijd zelf een boot bouwen. Bootbouw ervaring heb ik echter niet. Mijn oog viel op een lief sloepje. Ik heb haar uitgevoerd als zeilboot. Zij is bedoeld voor mijn twee dochters om het zeilen machtig te worden.

Kort na dat het idee voor de boot heeft postgevat in 2015 krijg ik de diagnose dat ik uitzaaiingen heb van de darmkanker. Operaties en chemotherapie stonden voor de deur. De boot is een enorme steun en geeft mij de kracht de zware dagen door te komen. Ik werk zoveel mogelijk aan de boot. Al komt de ene dag meer uit mijn handen als de andere. En gelukkig krijg ik ook veel hulp. Wat een voldoening geeft het toch in deze tijd een betekenisvolle hobby te hebben.

Ik heb het proces stap voor stap opgepakt. Eerst kiel, steven en boeg maken. Toen de huid, het maken en klinken van de spanten, het interieur en de afwerking. Per stap heb ik me zo veel verdiept met behulp van informatie op internet tot ik een goed beeld had van wat er moest gebeuren en hoe ik dat zou kunnen klaarspelen. En ik heb veel gehad aan het boek Small Boat Building van Greg Rossel. Inhoudelijk had ik ook steun bij mijn neef die het HMC scheepsbouw heeft gedaan. En gelukkig kon ik bij een vriend en eigenaar van het Ambachtelijke Bootbouw Centrum in Amersfoort ook te rade voor een paar geheimen van de smid. En dan maar gewoon beginnen. Met een stam eiken en een stam lariks. Beide geselecteerd op minimaal aantal fouten. Het was een treject waarin veel te leren viel. Alleen al het bepalen van de uitslag voor de spiegel, of de rabbit line en hoek van de sponning in de boeg… pfff. En wat een werk. Al snel had ik door dat de keuze voor een heel traditionele bouwmethode (massief hout, geklonken huidplanken, boeg uit een stuk en dergelijke) me een hoop extra werk gaf. Toch heb ik daar geen spijt van. Het voelt heel echt. En gisteren las ik nog een stukje waarin Gartside schrjft: Als je een overnaadse boot kan bouwen op de traditionele manier kan je alle boten bouwen die je wilt. Het wordt alleen groter en met meer machinegebruik. En in zekere zin grover.
De huidplanken een voor een pas maken en monteren. Het duurde een paar planken om echt handig te worden in het maken van de uitslagen, deze overbrengen op het hout en uitzagen. Na de eerste planken lukte het elke dag een plank erop te krijgen. Stap voor stap kreeg de romp vorm. Na de romp, start het maken stomen en klinken van de spanten. Daarna het maken van het interieur, de rondhouten, het roer en zwaard.

Na zoveel tijd en aandacht aan de bouw te besteden, verdient de boot een mooie afwerking. Ik heb gekozen om de romp aan de binnen- en buitenzijde met een aantal lagen epoxy te conserveren gevolgd door en UV bestendige afwerklaag. De keuze voor de afwerking was nog best een lastige. Uiteindelijk gaf de accountmanager Epifanes de doorslag. Die adviseerde epoxy omdat ik droog hout gebruik en in een goede (droge) werkplaats werk. Wat hem betreft zou het inpakken van de romp aan binnen en buitenzijde een heel harde en duurzame bescherming geven. Over de Epoxy is lak aangebracht om de UV bestendigheid te geven die nodig is. De buitenzijde heeft als laatste afwerking schuurlatten op de onderste huidgangen en RVS strip op de onderzijde van de kiel.

De rondhouten heb ik ook zelf gemaakt. Den Boer sails heeft een mooi zeiltje voor me genaaid. De boot krijgt modern beslag net als veel 12 voets jollen die wedstrijdzeilen.

Komende periode moet de laatste hand aan de afwerking van het interieur worden gelegd en moet al het beslag worden geplaatst.

Foto’s van het hele bouwproces zijn te zien op:

https://photos.google.com/album/AF1QipPKGG0zjAnfaA0Fsb9GTgtbh5ANzVj61hSfv6tq

Voor de meer geïnteresseerde: De hele bouw is te lezen op de site van woodenboat.com (Engels) Met ook meer over de afwegingen en keuzes die ik gedurende het proces heb gemaakt. Een van de forum leden schreef er over: Als ik nog eens een overnaads bootje ga bouwen ga ik deze input als leidraad gebruiken.

http://forum.woodenboat.com/showthread.php?194086-Building-a-10-ft-Dinghy-(-127-Gartside)

 

Advertentie