De Steilsteven van club Maritieme Techniek Rotterdam.

Tijdens onze studie Maritieme Techniek aan de Rotterdam Mainport University kwamen wij er achter dat wij iets misten, maar wij wisten nog niet gelijk wat. Halverwege ons tweede jaar kwam dit onderwerp echter opnieuw ter sprake. Maar nu waren wij het er unaniem over eens, wij misten het stukje praktijk in onze opleiding.

Onze jongensdroom werd hiermee werkelijkheid, wij zouden een eigen boot gaan bouwen. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar vol goede moed werd begonnen met het verzamelen van informatie op internet. Al snel hadden wij onze droomboot gevonden, de Steilsteven 650. De lijn van deze boot is werkelijk betoverend mooi. Met haar mooie geveegde achterschip en de steile boeg is het een echte klassieker.

Ons team bestond op dit moment uit drie studiegenoten. Aangezien het bouwen van een boot een tijdrovende klus is en alles naast de studie moest gaan gebeuren, waren we het er al snel over eens dat ons team uitgebreid moest worden. Zo gezegd zo gedaan en hiermee werd ons huidige team gevormd, bestaande uit:

Maurits van Maaren, Reinier van Buuren, Jos Wander, Gabry Heistek, Janick Rozema.

Het begin was er. De eerste materialen werden verzameld, het lasapparaat werd gekocht en natuurlijk werd het snijpakket besteld. Op 24 maart 2016 was het zover, wij konden ons snijpakket in ontvangst nemen. Het bouwen kon beginnen en het eerste spant werd op 26 maart 2016 gezet.

Toen alle spanten er in stonden werd er begonnen met het in vorm trekken van de huidplaten. Een erg zware klus die wij geheel eigenhandig uitgevoerd hebben. In deze fase zijn er door ons hele team grote stappen gezet en de Steilsteven begon haar vorm te krijgen. Zodoende werd er begonnen met het plaatsen van de dekplaten en op 26 mei 2016 was het zover, de dekplaten zaten er op.

De volgende stap was het monteren van de opstaande rand inclusief massief rond, deze klus was op 13 juli geklaard. Hierna kon er begonnen worden met het aflassen. Aangezien niemand van ons op dat moment veel las ervaring had, werd er de nodige lectuur ingeslagen en informatie ingewonnen om er zeker van te zijn dat er foutloos gelast zou gaan worden. Ondertussen werd ook het kloppend hart van onze boot aangeschaft, een Kubota 3 cilinder diesel die door ons zelf gemariniseerd moest gaan worden.

We waren er al een aantal keren tegen aangelopen dat de huidige bouwlocatie niet ideaal zou zijn voor het afbouwen van de boot. Dit vooral in verband met vochtigheid en bouwhoogte. Al snel werd er een betere bouwlocatie gevonden en op 13 oktober 2016 vond de grote verhuizing plaats.

Nadat op de nieuwe locatie alles onderhands gelast was, werd het tijd om de boot te draaien. Dit gebeurde op 25 november 2016. Gedurende deze periode werden alle onderdelen aangeschaft die nodig zijn voor het afbouwen van de boot. Denk hierbij aan: schroefas, lagers, keerkoppeling etc. Nadat alles afgelast was, kon de boot naar de straler gebracht worden. Hier werd alle lasmenie er afgestraald en werd de boot in haar eerste primer gespoten. Wat een supergaaf gezicht was dat, het afbouwen van de boot kon beginnen!

Naar aanleiding van het bovenstaande verhaal en ons enthousiasme voor de Maritieme Sector willen wij ons aanmelden voor de Amateur Boot Bouw Award 2017. Ons doel is een plek op de Hiswa 2017 bemachtigen om zo onze Steilsteven een podium te geven. Hiermee willen wij toekomstige studenten inspireren en enthousiast maken voor de studie Maritieme Techniek.

Advertentie