De Puffin van Willem Boomstra

Mijn naam is Willem Boomstra en wij hebben in 1995 een casco van een geklonken drinkwaterboot uit 1929 gekocht, de DWL3.

Om dit schip op te bouwen hebben we het casco met behulp van een 100 tons kraan in onze toenmalige boomgaard gelegd, waar het uiteindelijk 6 jaar zou liggen voordat het was afgebouwd en weer te water kon.

Bij dit schip van 15m65 x 3m80 moest natuurlijk ook een bijbootje komen en dit is een winters zelfbouwproject van een Iain Oughtred ontwerp Robin in de kelder geworden.

Om de bouwmallen van tekening op multiplex over te zetten heb ik het mij gemakkelijk gemaakt om op de zaak kopieën van de tekeningen te maken, de vorm uit te knippen en op het hout te plakken zodat ik de vorm rechtstreeks kon uitzagen.

Via proefstroken van hardboard heb ik de gangen uit 7 mm Bruynzeel hechthout gezaagd (platen van 250 cm) en deze met een 7 op 1 schuinte aan elkaar gelijmd. Alle epoxy van Poly Service.

Ik vond de vele lijmklemmen om de gangen aan elkaar te lijmen te omslachtig en heb bij het lijmen de gangen met kleine spaanplaat schroefjes aan elkaar geschroefd. Deze zijn later verwijderd en vervangen door koperen klinknagels!

Na vele jaren roeien en elektrisch varen heb ik in de winter van 2010 het bootje zeilend gemaakt met een loggertuig volgens Iain’s tekening. Omdat wij vroeger een tjalk hebben gehad was een zijzwaard de voorkeurs optie.

Iain had hiervoor een enkel los zwaard bedacht wat je iedere keer moet omsteken; Ik heb dat opgelost door twee zwaarden te maken die gemakkelijk opgehaald en neergelaten kunnen worden.
Om deze aan de “meester” Iain Oughtred te kunnen laten zien op het Oughtred weekend in 2011 was erg leuk en ze hebben ook het verslag in het Wooden Boat magazine gehaald!
De “actie” foto’s zijn te vinden op de site van Kathy  Mansfield
http://www.pbase.com/kathymansfield/image/134801338
En dit is waarvoor het bootje is gebouwd:

Puffin

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s