De motorsloep van Serge Dierick

Ik ben Serge Dierick en in het dagelijks leven ben ik projectleider bij een ingenieursbureau. Ik heb een werktuigbouwkundige achtergrond en als hobby heb al heel wat bouwprojecten afgerond. Voor ontspanning van lichaam en geest zocht ik vier jaar geleden naar een nieuw project. Hoewel ik nog nooit een bootje gemaakt had, leek mij een kano wel wat. Na beraad met ons gezin bleek dat mijn vrouw en drie kinderen graag mee wilden varen. Het voltallige gezin paste niet in een kano, dus werd het besluit genomen om een sloep te maken van 6 meter. Een geschikt ontwerp voor een sloep kon ik niet vinden. Ik heb veel op Amerikaanse sites gekeken maar werd wel moedeloos van het hoge plywood gehalte.

De opzet van een whitehall sloep sprak mij wel aan, alleen is dit een kleine roeisloep. Ik heb de basis lijnen in 17 spanten verdeeld en deze met de hand getekend, en vervolgens via een scan “overgetrokken” in autocad. Door het inschatten van gewichten van spanten, huid en inrichting kon ik het zwaartepunt en gewicht bepalen. Om de waterverplaatsing en de juiste waterlijn te bepalen, moest ik het ontwerp aanpassen en vooral achter breder maken.

Na de rekenexercitie was het ontwerp klaar en heb ik mallen voor de zeventien spanten uit OSB plaat gemaakt. De basis is een massieve eiken binnenkiel en gebogen gelamineerde eiken spanten. De spanten heb ik om de mallen gebogen. Na een paar tests heb ik de juiste afmetingen voor de spanten bepaald. Ik heb zelf een stoomoven gebouwd.  Ik wilde een strip planked romp maken met mahonie strips uit één stuk. Dit hout bleek moeilijker te bemachtigen dan verwacht. Uiteindelijk heb ik via een groothandel een aantal 7meter lange planken uit één stam kunnen kopen. Nu kon ik de hele romp uit dezelfde boom maken zodat de kleur en tekening overal hetzelfde zijn.

Een van de belangrijkste karweien is het “stroken” van de spanten. Omdat de romp in blank vernis gelakt werd, moest het hout zeer vlak en zonder oneffenheden zijn. De strippen werden voor en achter smaller geschaafd, omdat de lijnen van de strips over de volledige lengte recht moesten lopen. Het was een intensieve klus om dit passend te maken.

Het behandelen van de romp met epoxy na het stomen, buigen, schaven en schuren, was een enorme opsteker. Voor het eerst kreeg ik een glimp van de uitstraling en kleur van het hout. Ook de waterlijn is aangebracht, toen de boot nog ondersteboven lag.

De boot werd omgekeerd, het was alsof ik met een heel nieuw project begon. Over de inrichting hadden wij vooraf nog niet zo nagedacht. Een rondje langs beurzen bood ons inspiratie. Voor de uitstraling en opbergruimte moest er een voor- en achterdek komen. Voor het buigen van de kuiprand heb ik opnieuw de stoomoven gebruikt. Voor de dekjes is een patroon van mahonie gekozen, dat niet standaard wordt toegepast. Ook het werken met eiken biesjes in het dek leek mij een leuke verwijzing naar de eiken spanten en kiel.

Aanvankelijk was het de bedoeling om een buitenboordmotor te plaatsen. Omdat de uitvoering en afwerking steeds klassieker begon te worden leek een buitenboord steeds minder passend. En een binnenboordmotor was niet meer mogelijk gezien de staat van het werk. Als oplossing is een elektrische POD motor gekozen welke aan het roer hangt. Deze moderne techniek mocht het beeld niet verstoren. Daarom is een roer gemaakt waar kabels en ophanging onzichtbaar zijn weggewerkt. De stuurcilinder wilde ik niet in het zicht, dus deze moest in de boot gemaakt worden.

Naast de aandrijving was het imposante accupakket een probleem bij de inrichting. Het ontwerp is aangepast zodat accubak, bankjes en stuurhuisje als een geheel zijn vormgegeven.

Om het hout toch een beetje af te wisselen worden er gepolijste RVS details gebruikt en een vloertje van Iroko hout gemaakt.

Het project is bijna afgerond en ik ben heel benieuwd hoe de sloep zal varen, en wat jullie van mijn project vinden.

Met vriendelijke groet,    Serge Dierick

Advertentie