De Morbic 16 van Henk Roelvink

Twee jaar geleden was ik in de gelegenheid om een maand of vier een klein houten bootje te bouwen in Maine, USA. Een prachtige kans om met de traditionele Amerikaanse botenbouw kennis te maken.
Toen mijn vrouw en ik weer thuis waren had ik het een beetje gehad met al dat massieve houten spul en verlangde ik naar het bouwen van een eenvoudiger boot. Gewoon met epoxy en alles lekker voorgefreesd. Ja dat leek me wel wat.
Al gauw kwam ik uit bij een Franse ontwerper genaamd Francois Vivier. Een ontwerper die vanuit de bouwer denkt en zijn of haar problemen bij de bouw begrijpt. In zijn ontwerpen vind je die ideen allemaal terug. Alles past precies. Alles zit logisch in elkaar. Alles wordt met epoxy gelijmd. Natuurlijk heb ik ook hier en daar een schroef gebruikt. En de romp zelf zit in no time in elkaar. Ja, de afwerking gaat wat trager. Daar komen toch wat massieve houtjes aan te pas. En die moet je zelf vormen zodat het er mooi in past.
Ook het schilderen heeft wat meer tijd gekost. Eerst een rode romp, die ik toch niet zo mooi vond passen. Het maakte het bootje wat klein zo leek het. Eens kijken of blauw wat is. Blauw staat beter. Veel beter. Voor het mooie een paar extra mahonie knietjes pas gemaakt en geplaatst op het voorste bankje. 
 
Deze Morbic is met twee man te roeien. Twee paar dollen en twee paar roeiriemen in dat geval. In je eentje roeit het bootje trouwens uitstekend. Mooi in balans, zeer licht en razendsnel. Zo ook zeilend. De Morbic is lichtvoetig en versneld rap. Zelfs bij windje 2. Of juist bij windje 2. Ik heb met de Morbic ook op het Krabbersgat in Enkhuizen gevaren. En bij rustig weer zelfs een stukje IJsselmeer. OK het gaat met elk golfje door de lage wal flink op en neer, maar het kan.
Ik ben tevreden over het resultaat. Het is een leuk gebruikersbootje. En kinderen kunnen er flink in rotzooien omdat het bootje met drie waterdichte luchtkasten ook sterk en veilig  is.
Een verfrissend ontwerp van een meedenkende ontwerper. Niet bijzonder moeilijk te bouwen. En als zeil- en roeiboot te gebruiken.
Morbic54
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s