De Morbic 10 van Benno Rikkers

Het bezitten van een zeilboot was altijd wel een wens, het zelf maken van dingen ook, (en ik was in huis wel zo’n beetje klaar met klussen) kortom, waarom deze 2 dingen niet combineren en zelf een boot bouwen.
Dat proces begint met zoeken op internet en uiteindelijk valt de keuze op een ontwerp van Vivier. Mooi gelijnd en voor iemand die geen ervaring heeft met ingewikkelde hout- verbindingen, stomen en buigen van hout een goede keus. Tekeningen en beschrijving besteld via `De Bootbouwer’ in Steenbergen, toegestuurd door Vivier zelf. Na overleg met Bert Reyntjes ervoor gekozen om een materiaalpakket aan te schaffen. Zo ben ik verzekerd van het juiste hout en epoxy, en bouw ik toch mijn eigen boot.
Nu nog een werkplek, wij hebben wel een tuin, geen garage,  Tijdens schooltijden heb ik tijd, dan is er daglicht, prettigste licht om te werken en zonlicht zorgt voor verwarming in de kas, wat handig is als de epoxy moet drogen. Via e bay een goedkope kas besteld en die achterin de tuin geplaatst (september 2015 ), met de belofte aan partner dat die in voorjaar weer weg zou zijn, en dan als kweekkas te gebruiken, want dan is de boot naar verwachting klaar.
Vervolgens begonnen met het uitzagen van spantmallen van MDF, bij de plaatselijke bouwmarkt gehaald, (zie foto’s)
Begin oktober hout gehaald bij `De Bootbouwer’ en vol enthousiasme begonnen met de steven en spiegel. Dat zijn (achteraf) de lastigste dingen in de bouw, aangezien je nog geen ervaring hebt, geen zicht op het resultaat en het voor het eindresultaat cruciaal is dat deze 2 dingen goed geplaatst en geschaafd worden.
Inmiddels is het november 2015, de eerste herfst storm is een feit en de helft van de kunststof platen van de kas waait weg, deel van hout nat, oeps. Gelukkig zijn de buren op hoogte van project en komen de verwaaide platen terugbrengen en na een rondje in de buurt in oostelijke richting vrijwel alle platen teruggevonden. Met veel ductape, zeil en net kas weer opgebouwd en verder gegaan. (om bij de volgende storm weer een deel van platen bij buren terug te vinden). Kas was ook zo lek als een mandje, gelukkig voor mij  is december 2015 erg warm verlopen en kan ik gewoon nog met epoxy werken op warme dagen. Een mooi Leids zonnetje op de overgebleven platen zorgen voor net voldoende temperatuur voor de epoxy om te drogen.
Afmetingen van de Morbic zijn 2.77 bij 1.32, De kas is 4.50 bij 2.50, In de lengte is er voldoende werkruimte, in de breedte eigenlijk niet. Ik heb ervoor gekozen om frame los op werktafel te zetten, zodat ik geheel heen  en weer kan schuiven als ik spanten aanbreng. Voordeel van een kleine boot. Met lijmklemmen is geheel vast te zetten aan werktafel als er geschaafd moet worden. Onder de werktafel heb ik constructie gemaakt waar ik hout kan opslaan (zie ook foto’s)
Eind januari 2016 zeil gemaakt bij Frank van Zoest (Oar and Sail) in Groningen, Leuk om achter een naaimachine te zitten en met instructie en een hulp in een weekend ook je eigen zeil te maken.
Proces verder voorspoedig verlopen, de instructies van Vivier zijn duidelijk, al doende leert men, en zoals eerder gezegd, het plaatsen van steven en spiegel zijn de lastigste dingen.
Het rond maken van mast leek mij erg lastig, een mede cursist bij het zeil maken verzekerde dat dat wel mee viel en zo dat blijkt ook zo te zijn. Het verjongen van de mast heb ik bij gebrek aan elektrische schaaf met de cirkelzaag gedaan (zie foto’s) Beetje spannend, een verkeerde beweging en je (potentiële) mast is verkloot, maar het ging goed. Het achtkantig en vervolgens ronden van de mast  is in een middag gedaan.
Boot is gebouwd met gereedschap wat de meesten wel in huis hebben, met een goede decoupeerzaag, schuurmachine, bijtel en accuboor kom je een heel eind. Ik heb als enige een goede blokschaaf aangeschaft en die was het geld meer dan waard.
Inmiddels is het mei 2016 en begint de afwerking. Ik heb ervoor gekozen om het mahonie en rondhout in de olie te zetten en de rest in 1 componenten verf.  1 juli 2016 is de Morbic te water gelaten.
Het voorjaar is helaas niet gehaald, de kwaliteit van de werkplek ondanks warme winter soms toch echt te koud en het regelmatig weer oplappen van de kas na slecht weer zorgen voor enige vertraging. Op een gegeven moment net wat normaal op de appelboom ligt om te voorkomen dat de vogels de appels opeten, over de kas en platen gespannen. Dat hielp tegen wegwaaien van de platen. Kas was echter toch niet meer bruikbaar als kweekkas, dus restanten maar bij de oud ijzerboer verkocht, wat zowaar nog €14, 20 opleverde.
Boot is gebouwd in Leiden, om naar verwachting met name op de Kagerplassen te gaan varen. Bootje is niet zo groot, dus van golven heb je al snel last, je wordt heen en weer geslingerd bij golven. Verder ben ik met mij 1.90 wat groot. Wat wel opvalt is dat er ondanks het formaat, geen buiswater binnen komt. Bootje dobbert mooi op de golven.
Inmiddels brengt het leven ons gezinsuitbreiding en een verhuizing naar Goeree-Overflakkee. De wens voor een grotere boot is er op termijn zeker.
Al dobberend midden op het Haringvliet met een grote sleepboot van Smit die naderbij voer en verder een enkele zeilboot in de verte voelde ik me wel heel nietig…
Mijn achtergrond: Orthopedagogiek gestudeerd in Leiden en werkzaam als begeleider van jongeren  met een licht verstandelijke handicap en gedragsproblemen. Heeft weinig overeenkomsten met bouwen van een boot, wel heb je voor beide veel geduld en doorzettingsvermogen nodig. (Bij het begeleiden van kwetsbare en vaak ook beschadigde jongeren boek je soms helaas weinig resultaat, dan is het als tegenwicht goed om ook iets met je handen te doen en waarbij je het resultaat zelf in de hand hebt (mits je werkplek niet wegwaait natuurlijk)
Advertentie