De Heidi van Johan van Genderen

Sinds 10 jaar ben ik in het bezit van een oude sloep.  Tijdens het varen vond ik vooral de klassieke houten boten die we tegen kwamen erg mooi.  Het gevoel om zelf een boot te bouwen bleef sterk groeien.  Het botenbouwen zit een beetje in mijn familie,  mijn opa bouwde voor zijn beroep stalen plezierboten en mijn vader bouwde een houten zeilboot toen hij 18 jaar was (hij leerde toen nog voor timmerman). Toen ik een garage tot mijn beschikking kreeg ben ik direct begonnen mijn wens om een zeilboot te maken uit te voeren.

De boot die ik wilde bouwen  moest van hout zijn, niet te moeilijk (het is tenslotte mijn eerste boot) en toch ook klassiek.

Ik heb toen het  boek “Building Heidi van Richard Kolin” aangeschaft  waar het bouwproces inclusief maten etc. duidelijk  stapsgewijs beschreven stond.  Een half jaar voor ik begon maakte ik eerst een kleinere versie van de boot, op schaal, van plus minus 40 cm lengte . Helemaal op de wijze van het boek zoals de grote versie gemaakt word, inclusief mallen etc.  Zodoende wist ik wat ik ongeveer in het bouwproces van de grote boot tegen kon komen. Deze kleine boot staat nu in mijn huiskamer.

Verleden jaar juni ben ik  begonnen met de originele grote versie. Ik heb alle hout en spullen zelf gekocht en gebruik gemaakt van eenvoudige handgereedschappen . Geen cirkelzaag en andere dure machines, Veel gewerkt met decoupeerzaag, handzaag, beitels, schaaf en handvrees. Epoxy gebruikte ik om de boot te lijmen en tegen water te beschermen . Wel liet ik bij de gamma de grotere multiplexstukken zagen.

Het duurde mij precies een jaar om de boot te bouwen en te water te laten. Soms werkte ik er dagelijks aan, soms een week niet. Wel altijd ontspannen zonder mezelf tijdsdruk op te leggen.

Vanaf de eerste tot de laatste dag was het enorm leuk om te doen en het leukste wat ik ooit gemaakt heb.

Zeilen kon ik nog niet. Een paar zeillessen genomen in een andere boot. Daarna in mijn eigen boot varen viel heel erg mee, de boot is best stabiel en makkelijk te varen.

Dit is de site waar je mijn bouwproces kunt volgen: www.buildingheidi.wordpress.com

Reacties van mensen zijn ook heel leuk om te horen, ze vinden het ook altijd best stoer. Ik krijg nog steeds heel leuke reacties over de boot en zeker als men hoort dat deze zelf gemaakt is. Men ziet het altijd als een stukje vakwerk wat heel veel vakmanschap vereist.  Mijn ervaring is als je het maken maar heel leuk vind en het stapje voor stapje doet is het veel makkelijker dan het lijkt.

Dit jaar wil ik  ik weer beginnen met een nieuwe zeilboot. Een iets grotere boot en meer een specifieke zeilboot.

Mijn type boot is ook ideaal voor mensen die met hun eerste boot beginnen

Johan van Genderen

Heidi
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s