De Furie van Filip Jonker

Kunstenaar Filip Jonker bouwde in Enschede aan een boot van honingraatkarton. Met gebruik van een speciale siliconenspray heeft de boot Het Kanaal overgestoken richting Londen.

Hij werkte in een grote hal aan de bouw van deze zeewaardige boot van karton. „Een boot maken kan iedereen. Ik wil laten zien dat je daar niet altijd staal als
materiaal voor nodig hebt. Dat kan, denk ik, ook met karton. Dat honingraatkarton ijzersterk is, is al heel lang bekend. Ikea gebruikt het ook in meubels. Karton heeft echter een nadeel: het kan niet tegen water. Ik heb nu een beschermlaag en een siliconenspray gevonden die dit probleem zo goed als zeker oplossen.”

Jonker heeft voor zijn project drie sponsors. Van het bedrijf Vripack, dat boten bouwt, kreeg hij toestemming om gebruik te maken van een bouwtekening van een 7,10 meter grote sleepboot, die hij omgedoopt heeft tot De Furie. Kartonfabrikant Prigos uit Ermelo leverde hem het karton en Megapur zorgt voor de beschermlaag en
waterafstotende siliconenspray, waarmee de honingraden worden opgevuld.

„Die spray had ik nodig om er voor te zorgen dat het karton geen pulp wordt, mocht er ergens lekkage ontstaan.”
Dat die coating erg sterk is, blijkt wel uit het feit dat die ook wordt
aangebracht op neuzen van ijsbrekers”, weet Jonker.

„Ik moest nog wel zorgen voor zo’n 1000 kilo aan ballast. Toen de boot klaar was, woog hij zo’n 1500 kilo. Een vergelijkbare boot, maar dan van staal, weegt zo’n 2700 kilo. Daar moest ik ook naar toe, omdat de boot anders te weinig diepgang kreeg. Ik heb dus genoeg ruimte om voldoende accu’s mee aan boord te nemen.”
Jonker realiseert zich dat heel wat bedrijven over zijn schouders mee hebben gekeken. Destijds was één van zijn gedachten: „Als het karton deze test doorstaat, dan is het ook op hele andere manieren te gebruiken. Dan kun je het ook gebruiken voor de bouw van huizen, die in rampgebieden gebruikt worden. Draai – met een beetje fantasie – de boot om en je hebt een huis. Dan hoef je naar een rampgebied als Haïti geen tenten meer te sturen, maar kun je kant-en-klare huizen van karton gebruiken.

Furie2

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s