De COOL FINN van Hans Schipper

 

Afgelopen winter en voorjaar heb ik mijn eigen moderne Trimaran-klassieker de Cool Finn gebouwd van, zoals de naam doet vermoeden, een oude Coolcat 15 catamaran en een Finnjol romp.

Het lijkt mij leuk om dit resultaat van hergebruik van klassieke vormen aan een groot publiek te tonen.

Het resultaat is een stabiele comfortabel varende trimaran. Tijdens het varen kun je lekker op de trampoline liggen en met de helmstokverlenger het roer bedienen. De helmstok- verlenger past net over de kuip heen en is meteen steun voor het afdekzeil. Hier onder kan grootzeil fok en gennaker worden opgeborgen. De cool finn kan, ook in het water,in- en uit- geschoven worden.De breedte van 3.60 wordt dan teruggebracht tot 2.20.  Met een lengte van nog geen 5 meter en een  gewicht van iets boven de  200kg is het een makkelijk trailerbare boot die je snel vaarklaar hebt. en aan een goedkoper plekje op de kant genoeg heeft.

Ik heb vanaf de kielbalk een mastkoker aangebracht waarop de kogel is gemonteerd voor de draaibare mast. De aluminium buizen waarmee de zijrompen bevestigd zitten zijn bekleed met dun pvc-buis(hemelwaterafvoer). Voor bevestiging van de buis aan de rompen heb ik gebruik gemaakt van plexiglas passtukken en RVS draadeind verhit en gebogen met een buigijzer. Ook plexiglas vulstukjes gebruikt om de hoek van het roer op de achterspiegel te corrigeren. De bodem heb ik verhoogd door gebruik te maken van styrodur platen, afgedekt met 2 lagen glasvezelband en met een plamuurmes gevuld met Bison vezelversterkte constructielijm, afgewerkt met epoxyplamuur en 2 componenten- lak. Dit glasvezelband wordt normaal gebruikt voor naden tussen gipsplaten. Deze toepassing is een goed alternatief voor het werken met epoxy. De mast staat overeind met hulpstagen en de voorstag wordt op spanning gebracht met verstaging en blokken naar de zijrompen. Voor zowel fok als gennaker een fokroller en voor het grootzeil een traveller over de hele breedte van de kuip om de krachten op het zeil goed te kunnen beheersen.

Ik heb de boot gebouwd in een partytent op jachthaven het Raboes in Eemnes. Met een binnentent van plastic folie en twee Zibro Kamin kachels bereikte ik een voldoende temperatuur om met epoxyplamuur en 2 componentenlak te kunnen werken.

Buiten lijm, schuimplaten, plamuur, lak, wat verstaging en wat bevestigingsmateriaal heb ik gebruik gemaakt van hergebruikt materiaal waardoor de bouwkosten onder de € 1500,- zijn gebleven. En dan heb ik het niet over de hoeveelheid fun die het bedenken, bij elkaar zoeken en uitvoeren van zo’n project met zich mee brengt.

Voor meer informatie zie ook mijn post’s op smalltrimarans.com. Deze site was en is, voor mij een grote bron van inspiratie. Ik hoop dat er in Nederland ook een groep kleine multihulbouwers ontstaat.

Ook wanneer ik niet genomineerd word, ben ik een gelukkig mens maar het lijkt mij leuk om mijn enthousiasme voor dit project met zoveel mogelijk mensen te delen.

Vriendelijke groet, Hans Schipper

https://www.dropbox.com/sh/a6o6awbj0sj8hvx/AADc75whPuZzjKrrzYxvcC9ta?dl=0

Advertentie