De Alina 600 van Lennard de Berg

De spiegelsloep van Lennard

In 2013 begon het te kriebelen. Na verschillende opleidingen op timmergebied werkte ik toen op 21 jarige leeftijd al zo’n zes jaar als scheepstimmerman. Op mijn werk timmer ik vooral aan interieurs op grotere schepen zoals binnenvaart- en visserijschepen, maar het leek mij altijd al erg leuk om als hobby zelf een boot vanaf nul te bouwen. Het knutselen met hout is er met de paplepel in gegoten. Nadat mijn vader  die zelfstandig timmerman in de bouw is, in 2012 verhuisde naar een grotere loods zag ik de kans en ruimte om mijn droom waar te maken. Allereerst goed gekeken wat ik wilde en kan bouwen, en uiteindelijk viel mijn keuze op een mooie spiegelsloep, de Allina 600. De Allina 630 kan worden besteld als bouwpakket, maar omdat ik echt alles zelf wilde maken en ook qua ruimte de Allina 600 beter zou passen, ben ik daarvoor gegaan.

IMG_0371     IMG_0375

Nadat ik in Juni 2013 de bouwtekeningen opgestuurd kreeg kon de bouw echt beginnen. Zo heb ik eerst alle hulpspanten gemaakt en opgesteld op het bouwframe en vervolgens de kiellat gelegd. Toen ook de spiegel en de boeg op de juiste plaats op het bouwframe gemonteerd waren, kon ik met de eerste huidgangen gaan beginnen. Elke week ging het meer op een romp lijken. Met af en toe goede hulp van mijn vader was de romp dan ook in december 2013 klaar om geschilderd te worden. Na veel schuur- en verfwerk, hebben we in februari 2014 de romp gedraaid. Dat was een spannend maar ook een heel mooi moment, je ziet nu echt de mooie lijnen van de sloep. Met veel enthousiasme ging ik  weer verder met de binnenkant. Allereerst alle spanten en de vloer erin. Vervolgens verder aan het dek en de gangboorden. Hierdoor ging het steeds meer op een echte sloep lijken. Toen was het zover dat ik aan de indeling kon gaan beginnen. Als afwerking heb ik gekozen voor Sipo mahonie, teakhouten dekken, en hier en daar gepolijst RVS. De motor die we in de sloep hebben geplaatst is een tweedehands 16pk Vetus.

Nu ik dit verhaal schrijf is het december 2015 en ben ik heel veel uurtjes hobbyen verder, maar het eind is in zicht. De laatste dingen moeten nog gebeuren die ik zelf niet kan, zoals de stoffering voor op de banken en de elektra aansluiten. Over een maand hoop ik de sloep op een trailer te hebben en in februari een proefvaart. Naar dat moment zie ik zeker uit! Met mijn zelfgebouwde sloep het water op! Ik hoop dan ook dat ik er komende zomer heel wat uurtjes van kan gaan genieten op het water. Met veel plezier, en een mooie ervaring rijker kijk ik terug op het bouwen van mijn spiegelsloep. Het winnen van ABBA-2016 zou wel een hele mooie kroon op mijn werk zijn!

Lennard de Berg

 

Advertentie