de 6m Caledonian Yawl van Reyer de Boer

Na mijn deelname aan ABBA 2014 met als inzending de Acorn skiff – Elfje – naar het ontwerp van Iain Ougthred en daarmee een derde prijs te hebben behaald, wist ik al dat ik een volgend project zou starten. Aangezien de modellen van Iain Ougthred mij zeer aanspreken, heb ik gekozen voor de grootste (langste) boot uit zijn oeuvre die nog in mijn werkplaats te bouwen zou zijn.

Het werd de Caledonian Yawl II (zeven gangen).

Elf

 

Echter, de Acorn skiff is gebouwd in de achtertuin en een grotere boot zou daar niet passen. Dus eerst maar verhuizen naar een huis met een ‘werkplaats’. De renovatie van het ‘nieuwe’ huis nog niet geheel gereed, toch alvast maar de tekeningen besteld van de te bouwen Caledonian Yawl. De werkplaats zo ingericht dat de ‘werf’ mobiel is opgesteld om de CY te kunnen bouwen en voldoende ruimte over te houden om te zagen, schaven ed.

In tegenstelling tot de Acorn skiff, heb ik voor de CY gekozen voor ‘betere’ materialen aangezien de levensduur van de CY hiermee geborgd is.

Mijn doel bij het bouwen van een boot is uiteraard het beleven van het plezier ervan en het zoveel als mogelijk alles zelf te maken. Deze doelstelling is ruimschoots gehaald.

Gaande weg wordt duidelijk dat het verschil in lengte tussen de Acorn skiff en de CY van slechts twee meter, niet in verhouding staat in het materiaalgebruik en de tijdsbesteding bij het bouwen. Beide elementen zijn zeker een factor 2 a 3 meer dan bij de Acorn skiff!

Dit komt mede door het ‘maatwerk’ wat toegepast is afwijkend aan de tekening van de ontwerper. Een markant verschil ten opzicht van het ontwerp, is het toepassen van de twee kimzwaarden in plaats van een midzwaard. (op het idee gebracht door Bert van Baar). Het motief hiervoor is ruimtewinst in de boot en een betere koersvastheid. Ook de mast is ten opzichte van het ontwerp verder naar achteren geplaatst, de giek ingekort en de zeilen navenant hierop aangepast.

Elf opbouw

De zeilen zijn ingemeten en het snijpakket is geleverd door Frank van Zoest (Oar & Sail) waarna ik de zeilen aan de eetkamertafel in elkaar genaaid heb. Een hele bijzondere ervaring waarbij het nodige geduld een vereiste is. Na het completeren van de CY met de riemen, helmstok, vlonders, roer, zwaarden, peddels en het rondhout, kon in juni 2015 de eerste proefvaart plaats vinden.

De Veluwe randmeren zijn daar uitermate geschikt voor in verband met de geringe diepgang. Goede keuze dus. De CY lekte als een zeef!! Een zwaardkast was niet goed gesteld en dus niet goed verlijmd met de romp. Op het droge merk je daar niets van.

Na het herstel een tweede poging. Deze is prima verlopen. De CY daarna op het Lauwersmeer tijdens een korte vakantie, verder beproefd. In september jl. tijdens de jaarlijkse Dorestad Raid georganiseerd door de stichting Natuurlijk Varen in de omgeving van Akkrum is de CY gedoopt onder toezicht van vele bootliefhebbers, ELF is de naam geworden. Tijdens deze trip zijn diverse verbeterpunten uit de praktijk aan het licht gekomen en inmiddels toegepast.

Bij benadering heb ik aan de boot z’n 400 uur besteed en aan het tuig en de losse onderdelen ongeveer 200 uur.

Gebruikte materialen:

  • De romp is opgebouwd uit 10 mm Ocume watervast multiplex met een eiken kiel en gelamineerde voor en achtersteven.
  • De boorden zijn in manhonie sipo uitgevoerd.
  • Voor de zitbanken is red cedar toegepast.
  • Het rondhout bestaat uit douglas/oregan pine.
  • De zwaarden zijn gemaakt van betonplex verzwaard met lood.
  • Alle metalen delen zijn op maat gemaakt uit RVS
  • Alleen messing schroeven zijn toegepast.

 

Mijn deelname aan ABBA is gebaseerd op het overbrengen van mijn enthousiasme aan doe-het-zelfers die nog twijfelen om zelf aan de slag te gaan. Ik wil de aanstaande bouwers laten zien dat je met beperkte middelen als autodidact een prachtig resultaat kan produceren en heel veel plezier kan beleven.

Met vriendelijke groet,

Reyer de Boer, Bilthoven

Advertentie