De 5,4m Waddenjol van Marten Jan Giesing

Het bouwen van de Waddenjol en het varen er mee.

Na lang nadenken over welke boot het moest worden zei Frank van Zoest dat ik zijn boot ook mocht bouwen.Dat leek mij een leuk idee en ik kreeg het lijnenplan en de spanten op ware grootte. Alles moest low-budget gemaakt worden en uit de omgewaaide schutting van mijn buurman haalde ik de mallen.Toen bleek mijn schuur wat te klein en moest ik die vergroten. Om de boot eruit te kunnen halen kreeg de wand scharnieren.Na twee weken werken in de avonduren (ik ben zeilmaker) was de mal klaar en bestelde ik epoxy en hout.

CAM02118

Het was de eerste keer dat ik zoiets deed en in het begin kostte alles veel tijd. Het multiplex lijmde ik met schuine lassen aan elkaar met epoxy. De lassen deed ik met de handschaaf want met de elektrische ging het veel te hard. Bij de eerste gang zat ik onder de epoxy, ook door de snelle harder, maar het spul was super sterk! Voor het maken van de mallen voor de gangen gebruikte ik mallendoek en dat werkte goed. Na het nodige zagen en schaven kwam er een eigenwijs rompje van de mal en ik kon gaan nadenken over de indeling.

Wat ik wilde was een boot

  1. waarin ik met mijn gezin kon varen en genoeg bergruimte had
  2. die over voldoende drijfvermogen beschikte
  3. die goed zou roeien
  4. goed zeilde
  5. een klapzwaard had voor zeilen op de Wadden
  6. die er mooi uit zou zien

Na het nodige zagen, schaven enz. was alles zoals ik wilde en heb ik met Frank de bodem in epoxy met glasweefsel gezet. Daarna lakte ik de boot met DD lak binnen en buiten.

Tussendoor maakte ik zwaard en roer en deed mijn best op een goed profiel daarin. Mijn vader maakte het rvs beslag, zoals de vingerlingen van het roer.

De mast en andere rondhouten vond ik in een jachthaven die ermee stopte en ze waren voor een Lark en een Valk bedoeld: ongebruikt en nog in plastic. Ik schaafde ze op de goede dikte.

Zeilen waren voor mij geen probleem en ik heb er ook een gennaker op gezet met een gennakerboom ver voorop de boot.

Het was een experiment maar de boot vaart er lekker mee. Na ruim een jaar werk was de boot af en zeilde ik ermee in de Dorestad Raid waar ik de Pride of the Fleet prijs kreeg, een hele leuke binnenkomer.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Met een vriend ben ik naar Schiermonnikoog gezeild, binnen een uur met hoog water in rechte lijn vanuit Lauwersoog.De boot is ook goed door 1 of 2 man te roeien en krijgt de nodige complimenten. Uiteraard hoort er bij zo’n mooie boot ook een trailer en die kreeg ik in de buurt voor een zacht prijsje. Mijn zoon,Kjell 10 jaar oud, kan de boot op de trailer draaien met de lier. Het enig wat nu over blijft is de naam erop te zetten.

Met vriendelijke groet,

Marten Jan Giesing

Advertentie