de 4,2m Whitehall van Maarten Hopman

Begonnen op mijn 64ste  met de bouw van een “bootje”. Ik heb voorheen uitsluitend administratief  werk gedaan en nooit met hout of ander materiaal gewerkt.

Een voorstel om een Optimist te bouwen voor mijn kleinzoon was veel moeilijker dan gedacht…….. d.w.z. eerst een mal precies op maat maken zodat de vorm al vanaf de bodemplaat juist is; vervolgens verder werken volgens bouwtekeningen zodat de boot gemeten en geregistreerd kon worden. Tolerantie op de bouwtekeningen 10 mm.
De boot werd na enige correcties gemeten en goed gekeurd.

Daarna in 2006 een cursus op De Bootbouwschool van Bert van Baar gedaan en veel geleerd door met meer ervaren amateurs een overnaadse Matinicus Double Ender te bouwen.

Eenmaal de smaak te pakken heb ik een CARAVEL gebouwd; dit is een Franse boot (architect  Jean-Jacques Herbulot ontworpen in 1953) met houten mast en giek.
Bouwmethode is een knikspant romp, deze bestaat uit rechte planken, die onder een hoek aan elkaar verbonden zijn.
De planken worden in de lengterichting gebogen en sommige delen gestoomd. Houten mast, giek en alle andere delen van hout.

 Nu werd het tijd om een meer geraffineerde bouwmethode te testen en het werd een 12 voets jol, een overnaadse boot met 12 gebogen en gestoomde gangen, vanaf de bouwtekeningen uit 1914.
Deze tekeningen heb ik besteld bij het Nederlandse Watersport Verbond en ontvangen met commentaar en aanwijzingen voor enkele verbeterde details op de bouwtekeningen van 1914..
Gedurende 2 winters gebogen, gestoomd, 1440 klinknagels geklonken, geschuurd en gelakt. Wederom met houten mast, giek en gaffel en riemen voor roeien of wrikken.

Hierna gezocht naar een nieuwe ervaring door een andere bouwwijze te gebruiken. Het werd een latten bouw, een 14 voets Whitehall.
De Whitehall barque word beschouwd als de meeste geraffineerde sloep uit de 19e eeuw en dankt zijn naam aan een straat uit New York

De bouwplannen zijn besteld in de U.S.A. bij Sandy Point Boat Works en in 2015 ben ik begonnen met de bouw.
De gebruikte latten zijn +/- 4.30 lang en 6 mm dik hol en bol gefreesd zodat ze beter aansluiten.

Ondanks dat er meer dan 50 latten aan beide kanten van de kielbalk  zijn gebruikt is de schaal uiterst licht en moet met glasdoek en epoxy zowel binnen als buiten worden beschermd en versterkt.
De banken, de stootranden aan binnen en buitenzijde en de vlonders maken een groot deel uit van het totale gewicht.

De laatste hand wordt nu nog aangelegd voor afmaken van de stuurmans rugleningen en de roeiriemen, hierna aflakken en de koperen dollen etc. aanbrengen.

Deze Whitehall heeft een kleine afwijking van de standaard door 3 zitbanken in plaats van 2, waarbij de stuurmansbank in roeibank kan worden veranderd.
Deze verandering vraagt om 3 paar roeiriemen van veschillende lengte;

Er is een klein roertje toegevoegd, alleen gebruikt als men met een stuurman/vrouw vaart.

Maarten Hopman

Advertentie