Catboat van Peter Visser

Aan de Amerikaanse oostkust bestaat een groot aantal verschillende typen traditionele schepen, b.v. de Chesapeak sharpie, de Friendship sloop, de Cape Cod Catboat. Vooral dit laatste scheepje trok mij bijzonder met z’n zware mast helemaal voorop, z’n terugvallende steven en grote breedte. Makkelijk alleen te zeilen, snel en een opvallende, fotogenieke verschijning.
Van oorsprong is het een werkboot, zoals vele traditionele schepen. Het was een vissersscheepje uit de buurt van Cape Cod bij Boston.
Mijn voorvaderen waren Scheveninger vissers en mijn achternaam is Visser. De keuze voor dit scheepje lag dus voor de hand. Zelf heb ik beroepsmatig niets met de scheepvaart, ik ben docent Nederlands.
Haar naam is Alcedo, de wetenschappelijke naam van de ijsvogel, ook een klein, bont vissertje.
De bouw was een plezier om te doen. De kajuit heb ik iets groter gemaakt dan op de tekening, voor meer leefruimte.
Mastenbouw is specialistenwerk. Hiervoor heb ik een cursus gedaan bij De Bootbouwschool van Bert van Baar.
De totale bouw heeft zo’n 1500 uur geduurd.  Ik weet niet wat leuker is, het zeilen ermee of de bouw ervan. Het leukst is het zoeken van oplossingen voor dingen die je anders wil doen dan op de tekening staat aangegeven.
Op de meeste foto’s van de bouw is een klein papieren IJsvogeltje te zien. Het was mijn bouwmascotte, gemaakt van een bouwplaat die ik kreeg van de man die mij voor de bouw zijn loods ter beschikking stelde. Hoewel het de bouw niet geheel ongeschonden is doorgekomen maakt het nu deel uit van de vaste bemanning van de boot. Zolang dit ijsvogeltje boven water blijft, gaat het mijn scheepje goed.
Ze blijkt een voortreffelijke zeiler. Het vaargebied in de weekends is Rhederlaag en Gelderse IJssel. In de zomer van 2013  heeft zij een prachtige tocht rond het IJsselmeer gemaakt. Dat het een in Nederland vrij onbekend type is, bleek toen wel. Van tegemoet komende en kruisende schepen draaiden de bemanningsleden soms bijna de kop van de romp te zien wat daar nou voer. Oplopende schepen waren er nagenoeg niet, want ondanks haar geringe lengte van zes meter en haar breedte van drie meter is zij, door haar geringe diepgang met haar 34,25 m2 zeil erg snel. Ik geloof dat het dit jaar het meest gefotografeerde en gecomplimenteerde scheepje van het IJsselmeer was.
Komende zomer gaat zij weer het IJsselmeer rond waarbij er meer en andere steden aangedaan zullen worden en er afhankelijk van het weer ook een uitstapje naar de Wadden op het programma staat.
Voor de iets verdere toekomst ligt een tocht naar en op de Oostzee in het verschiet.
Groet,
Peter Visser
foto 2
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s