Het Zeilsloepje van Ricco Veldkamp

Hoewel al twaalf jaar bezig met zijn groite droom: een dik houten zeiljacht van 12m, heeft hij het bijbootje al klaar. Volgend jaar komt ie met de grote meedoen ;-)) waarvan ik al een plaatje heb gezien, en het is werkelijk een plaatje, ook weer een voor de buitencategorie!

Tender voor mijn houten schoener.

Na enkele jaren onderweg te zijn in de bouw van mijn houten schoener, een Shpountz 38-40, was het ’s winters zo koud in de loods dat het beter was om maar een andere plek te kiezen om een boot te bouwen. Een boot van een kleine 10 ton verplaatsen wordt niet wat, dus de tekening voor het bijbootje er maar bij gepakt. De Auk van Iain Oughtred in de kleinste versie die als tender van de grote boot zal gaan dienen.

Auk3   Auk 2

De grote tekeningen werd ingeruild voor een wat kleinere. De woonkamer werd leeggeruimd en een werkbank opgetuigd, de kachel erbij aan en bouwen maar. Het zijn de laatste dagen van februari en bar koud, maar in huis prima warm te stoken, een must om goed met epoxy te kunnen werken. Het bouwframe opgesteld en de spanten gesteld.

Na nog geen drie maanden waren de eerste laklagen en grondverf erop gezet en de mast, giek en spriet gemaakt. Het wachten was nu op de zeilmaker en nog het afmonteren van al het bronswerk en wat leer rond de roeispanen. Het moet er wel allemaal een beetje knapjes bijliggen.

De proefvaart, in juni, was een succes, roeien, zeilen en met een elektromotor lekker toeren.

Auk 1

Advertentie