De Skin on Frame kano van Igor Shokaryev

Vorig jaar heb ik een kano-project afgerond is SOF (Skin On Frame). Het doel was een mooie bijzondere boot te bouwen als een cadeau voor mijn kleine zoontje. Het bouw plan Sweet Pea was van Geodesic Airolite1 gekocht. Het bijzondere van dit project is een prachtige combinatie van klassieke manier van bouwen met het gebruik van moderne high-tech materialen zoals: epoxy, ballistiek nylon, kevlar strands en polyurethaan lak. Dat allemaal leidt tot een zeer sterke ultralight boot die nauwelijks 4.4 kilo’s weegt.

Deze soort van boten heb ik nooit in Nederland gezien, maar het idee en resultaat vind ik prachtig! Het bouwproces is zeer schoon zodat ik het meeste werk in mijn woonkamer heb gedaan. Voor en achter-stevens zijn 12mm okoume multiplex. De stringers zijn red cedar, de spanten zijn essen2 planken, stoom gebogen en punt gelijmd met epoxy. De stoomdoos (stoomkist) was van de overblijfselen van IKEA schuimverpakking gemaakt. Gunwales zijn mahonie planken die dienen om de “skin” om de boot te spannen. Nadat het casco klaar was heb ik alles gelakt met een paar lagen “Le Tonkinois” lak. Veel materialen en middelen heb ik van mijn vorige bootprojecten gebruikt.

SOF_kanoe

Ik heb een paar modificaties aan het oorspronkelijke project aangebracht. Het skin materiaal het z.g. “heat shrinkable dacron” heb ik door ballistisch nylon3 vervangen en daarna geïmpregneerd met 2 component transparant polyurethaan DD-lak. Dat is veel sterker, maar ietsje zwaarder. Daarnaast heb ik een tweede dwarsplank (een soort spreader) toegevoegd voor extra sterkte van de romp. Het opmerkelijke van alle projecten van geodesic airolite boats is extra versterking van de romp door de kevlar roving strands. De kevlar op een spoel kon ik nergens vinden. Dit probleem heb ik opgelost door de gekochte kevlar band4 van 5m lang en 10cm breed los te maken en op een spoel te zetten.

Uiteraard heb ik ook de Groenland peddel van red ceder voor deze boot gemaakt. Red cedar is een zeer lichte houtsoort. De boot kan ook binnen gebruikt worden als bijvoorbeeld decoratieve lantaarn of plafonddecoratie. Het doel van dit project was bereikt!

Advertentie