De Pascal Speedboot van Reinier vd Maas

BOUW BOOT RASCAL’ DEO GRATIAS’ DOOR REINIER VAN DER MAAS

In 2004 heb ik samen met een vriend het plan opgevat om ieder dezelfde boot te bouwen. We kwamen uit op de Rascal een ontwerp van K. Bassett. De tekeningen hebben we in Amerika besteld. Daarna zijn we de spanten gaan opstellen op de hooizolder boven de werkplaats van mijn vriend.

Afbeelding1

Spanten en latten zijn gemaakt van 1e klas mahonie en verlijmd met epoxy. Hier overheen is 7 mm okumé multiplex verlijmd. Naar gelang de kromming grote stukken of diagonale stroken.

In 2007 waren we beiden toe aan de afwerklaag van 8 mm mahonie verdeeld in 4 gangen aan de zijdes. Het ontwerp heeft behoorlijke krommingen, dus hebben we op enkele plaatsen het hout voorgebogen met stoom. Het tempo was 1 gang per dag, met allerlei hulpmiddelen en lijmklemmen, om het op zijn plaats te houden.  Het werd een soort competitie wie steeds het verst was met de bouw van zijn boot.

In 2008 ben ik als zelfstandige gaan werken. Door gebrek aan vrije tijd heeft de bouw toen een paar jaar nagenoeg stil gelegen.

Afbeelding2

Halverwege 2012 was de romp af en was helemaal strak geschuurd. Nu was het tijd om de boot om te draaien. Het oorspronkelijke ontwerp van de Rascal is geheel dicht met een kuip met daarin een  2-zitsbank en een stuur aan stuurboordzijde. Na veel tekenen en nadenken heb ik besloten om mijn eigen open versie ervan te maken. Dit bracht echter wel 2 keer zoveel werk en moesten er een paar spanten doorgezaagd worden. Het was een grote gok die uiteindelijk goed uitgepakt is en het een zeer gebruiksvriendelijke boot heeft opgeleverd.
Een speciaal aandachtspunt was de afvoer van het water welke in de boot terecht komt. Hiervoor moesten goten en wegneembare luiken gecreëerd worden. Dit alles komt achter in een bak met een lenspomp terecht .

Verder wilde ik met de boorden de lijn van de boot nog meer accentueren. Hiervoor heb ik mallen uitgetekend en laten frezen. Dit om een perfecte ronding te krijgen die geleidelijk steeds breder uitliep naar achteren toe. Dit om de boot voor het zicht een nog vollere achterkant te geven. Het midden console is op dezelfde wijze ontworpen en gemaakt.

Afbeelding3

Ook was het belangrijk om voldoende bergplaats te creëren.  Voor in de boeg stond de benzinetank als ballast gepland. Daar boven een luik waar het teakdek in zal doorlopen. Onder de bestuurderszit komt de accu en in de zijwangen komen handige opbergkastjes.

Inmiddels is het dan zomer 2014 en is het qua werk door de crisis zeer matig. Van de nood een deugd gemaakt en enkele weken tijd in de boot geïnvesteerd. De beslissing om de boot totaal anders in te delen en af te bouwen vraagt toch wel heel veel tijd en energie.

De romp is nu van boven en onder geheel af. Voor er verdere afwerking plaats vindt wordt de romp gebeitst en verschillende keren in de epoxy gezet. Omdat gebroken is met het toch wel traditionele ontwerp van Ken Bassett is gekozen voor een felrode sportieve kleurbeits. Daarna een teak voordek gemaakt en de overige delen in marine grijze kleur gelakt.

Afbeelding4

Echter de plicht om geld te verdienen riep weer. Uiteindelijk zijn in 2015 het teak, de dekken en de luiken afgemaakt. In het voorjaar van 2016 is de boot nog 1 keer op zijn kop gelegd om de bodem te verven. Ook de romp wordt voorzien van enkele lagen dubbelcoat UV werende lak.

In de zomer was het tijd om de RVS onderdelen, welke alreeds waren uitgesneden, aan te pakken. Toen dit allemaal gepuntlast was, hebben we alles er weer afgehaald. Nu kan de boot van de zolder af en eerst naar de spuiter toe.

Daarna voor het eerst op de boottrailer achter de bus. Nu is de boot klaar en ik dacht het najaar wel te kunnen varen. Na het spuiten alle RVS onderdelen en de stootlijst gemonteerd. De grootste uitdaging was de RVS punt op de boeg. Uiteindelijk heb ik een vakman in wording van 18 jaar gevonden die dit keurig voor mij gemaakt heeft.  Ondertussen was het inmiddels alweer winter voordat dit alles erop gemaakt kon worden m.b.v. een vriend die zijn hele leven al auto’s restaureert.

Nu was het tijd om de boot technisch vaarklaar te maken. Na lang wikken en wegen gekozen voor een Mercury 4 takt motor omdat deze even zwaar is als de in het ontwerp voorgeschreven 60 pk 2 takt motor.  Wat volgde waren allemaal kleine afwerkpunt zoals  stoffering, zelf gemaakt boordlicht, bilge pomp bak en een brandstoftankhouder.

De eerste proefvaart was op 8 april 2017, waarbij we gelijk controle kregen van de waterpolitie omdat ze het zo’n bijzonder bootje vonden. Het was een jaar van de boot leren kennen en de kinderziektes eruit halen.

Afbeelding5

Het dieptepunt was dat de boot van de trailer afrolde door een gebroken as van de lier. Maar van de schade  een deugd gemaakt door trimvlakken aan de achterkant te maken, waarmee het stampen een stuk verminderd is. Ook zijn we een keer door de berging thuis gebracht omdat we een blackout hadden vanwege het niet opladen van de accu. Dit ook ter goede gekeerd door elektrisch enkele aanpassingen te doen.

Het was in het najaar van 2017 tijd om de boot de naam te geven: Deo Gratias. Dankbaar dat de boot eindelijk af is en voor het talent wat ik gekregen heb om dit te creëren.

 

Advertentie