De Alina van Henk van der Made

Ik heb het boten-virus al mijn hele leven. Als kind ging ik kijken bij mensen die een bootje aan het bouwen waren, dat ging toen om een Ok-jol,  een Vrijheid, een Spanker en een Schakel. Dan mocht ik helpen schuren en opruimen, maar ik zag wel hoe het allemaal in zijn werk ging.
Zelf bouwen kwam pas 45 jaar later. Ik kreeg het Riva-virus en hoewel iedereen zei: “Begin met iets eenvoudiger, je kiest weer meteen de moeilijkste variant!” Die woorden had ik nodig! Ik werd er alleen maar fanatieker van en na 5 jaar was de Riva Aquarama vaarklaar en zij was mooi en vaarde ook goed. In 2015 werd dat bevestigd op de Hiswa waar ik alle verdiensten kreeg voor het goede resultaat op de ABBA.
Toen zat ik weer wat te zoeken, want mijn loods was vol van de Riva. Wat voor kleins in wilde gaan bouwen? Het werd een Canadese Kayak een BoB’s special tekening gekocht in Medemblik bij een bootbouwschool. Das was weer heel wat anders: alles Epoxy! Wat een troep dacht in het begin; geef mij maar gewoon houtlijm, maar langzaam aan begon de bouw met die Epoxy toch weer leuk te worden en het resultaat werd ook weer goed. Die kayak heb ik toen verkocht en daarna ook de Riva: die is naar Frankfurt gegaan en dus had ik weer de ruimte.
Daarna ben ik naar De Bootbouwer in Steenbergen gegaan en heb een tekening van een Allina 6 meter gekocht! Eerst wilde ik de 6.30 maar die was, voor bij ons in de polder, eigenlijk iets te breed en ook met iets teveel diepgang dus vandaar de 6.00 m.
Een mooie klus is dat ook weer geworden. Niet met hulp spanten maar meteen de ware spanten kon ik in de Epoxy verlijmen en dat vond  ik beter. De romp heb ik de eerste winter gemaakt en zeker met veel plezier. Alleen de bovenste gang heb ik 5 cm hoger gemaakt; dat had ik al bij het maken van de spanten bedacht. Dat word mooier met de kabelaring die moest blank worden, en dan had je onder de kabelaring nog 7 cm blank werk.
ENK20
De inbouw is naar eigen inzicht gedaan: alles Mahonie en veel rond. Ik hou van mooi en dat is meestal moeilijk. Ik moest een beetje rommelen: de moter 20 cm naar achter; de brandstoftank en accu helemaal voorin om te proberen de waterlijn goed te houden en dat is gelukt. De boot binnen en buiten 4x in de volle Epoxy dan 2x in de pantsercoating gezet. Het onderwaterschip 4x antifouling; de rest van de boot ook 4x pantser coating en 4x Epifanis  2 componentenlak op kleur daarna Epifanis blanke PP lak en daarna 4x in de Epifanis urethane 2 componenten!  dus het is eigenlijk een polyester boot geworden.

 

Advertentie