Alina 630 van Bob en Steven Veldstra

Al jaren wilde ik een boot bouwen. Maar wat moest het worden en waar doe je dat? In mijn garage paste niets langers dan 4.50 meter. En ik wilde iets meer. Mijn zoon Steven kwam met een oplossing . Hij kende de broer van een vriendin, die mij wel een plek wilde geven in zijn paardenstal . Hij bouwde in zijn vrije tijd zelf ook boten. Dan kon ik tevens wat van hem afkijken en leren.

De keuze viel op de Allina 630, een mooi gelijnde sloep . We hebben de tekeningen gekocht en bestudeerd. Gelukkig konden we een stel mallen lenen om de romp op te bouwen. Het werd een echt vader en zoon project. Op 30 juni 2011 hebben we samen de kiellat en de eerste gangen gelegd. Zie foto’s. Samen hebben we verder gebouwd. Dat duurde langer dan we dachten. En sommige dingen moesten we overnieuw doen. Om dat het resultaat niet klopte met de tekening, of het zag er gewoon niet uit. Ook hebben we kleine dingen gewijzigd. Schotten iets anders, luiken anders, afwerking naar eigen smaak. Het moest wel zo mooi worden, zoals wij dat wilden.

Na twee jaar was in september 2013 de proefvaart. Een technische proefvaart, want hij was nog niet helemaal af. De tewaterlating was een familie gebeuren. Grijnzend hebben mijn zoon Steven en ik de eerste honderden meters gevaren om vervolgens de familie in te laden voor een wat langer tochtje. We besloten om eerst een paar weken te gaan varen en dan pas de laatste kleine dingen aan te brengen. Dan leer je meteen wat goed zit en wat niet. Dat betekende de stuurkolom veranderen, een roestvrijstalen bescherming op de kiel aanbrengen, een stootlijst op de neus, koelkastje inbouwen, chemisch toilet, kleine aanpassingen in de afwerking. En wat hout inlegwerk, want het ook wil ook wat.

Die laatste kleine dingen konden we in een loods van een houtwerf (Eursa, Liempde) af ronden. Dat is in de buurt van Eindhoven. Dat scheelde wat in de reisafstand. De vorige plek was vlak bij Zwolle…

Eind voorjaar 2014 was hij dan echt klaar, onze familieboot. Een sloep met een 3 cylinder Vetus diesel (tweede hands), een mooie kap, ruim, voorzien van kussens. Hij ligt in Kerkdriel. Hij vaart prima. Hij heet Mei Chuan, Chinees voor mooi bootje. En volgens anderen is hij dat ook.

Sloep Bob Veldstra

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s