De Melanesia van Ronald de Boer

Ronald de Boer was machinist op de grote vaart.

Met Marijke Boon bouwde hij de Tortuga, een grote katamaran naar ontwerp van catamaran-goeroe James Wharram, partner van Marijkes zuster, Hanneke Boon.

Met deze boot maakten ze uitgbreide reizen op de Atlantische Oceaan tot ze zich op de wal vestigden en de Tortuga verkocht werd. Maar er moest weer een boot komen, uiteraard een zelfgebouwde en dat werd een Caledonia Yawl, de Mousa die nu in bezit van Janko Lindenberg in veel Raids mee vaart.

Daarnaast bouwde hij de Melanesia die door Wharram ontworpen was op zijn wereldreis toen hij in Melanesia verbleef: De mensen daar hadden behoefte aan boten die helaas steeds moeilijker te bouwen waren door gebrek aan grote bomen. Of Wharram daar iets aan kon doen. Dus werd de nieuwe prauw een knikspant zodat de grootste component uit twee platen multiplex, een paar latten en een paar kilo epoxyhars kon worden gemaakt. Voor de rest kun je toe met wat jonge stammetjes, touwverbindingen, en een zeil dat uit goedkoop dekzeil te maken is. In eerste instantie is de boot bedoeld voor verkeer tussen de eilanden maar hij blijkt ook in de smaak te vallen bij ons westerlingen die een minimalistische boot wilden.
Ronald gebruikte de boot in het Lauwersmeer en op de Waddenzee. Momenteel heeft hij zijn oude Tortuga weer terug en die een grondige opknapbeurt gegeven. Met de kinderen uit huis en genietend van zijn pensioen maakt hij daarmee weer grote reizen , vooral in de Noord Atlantische Oceaan.

Maten : Lengte 4,9m., drijver 3,65m., gewicht romp 21 kg., totaal gewicht in de zeilversie 50 kg., als kano, 34 kg., zeiloppervlak 5,35 m2., bouwtijd 115 uur. De Melanesia kan met een Crabclaw tuig en met een spriettuig gezeild worden.

gallery-ethnicdesigns-melanesia-new04

Advertentie

1 gedachte over “De Melanesia van Ronald de Boer”

  1. Hallo Ronald, ik heb jouw website over de tortuga met veel belangstelling bekeken. Prachtig om te zien hoe jij en jouw vrouw de cat ooit gebouwd hebben en daarna weer helemaal gemoderniseerd. Hoe lang is de Tortuga. Is het te vergelijken met de Narai mk 4? Grtz, Bart Linnartz. B.linnartz@ziggo.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s